Skip to main content

Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου σήμερα οι 38 μετανάστες της νησίδας - Στο νοσοκομείο μία έγκυος

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν δύο διερμηνείς και κατά δήλωσή τους είναι από τη Συρία - Εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια, μεταφέρονται στο ΚΥΤ Φυλακίου

Οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν μέσα στην ελληνική επικράτεια όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες μεταφέρονται σήμερα στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

Χθες αργά το απόγευμα είχαν μεταφερθεί στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο όπου και διενεργήθηκε προανάκριση για τον χρόνο και τον τρόπο, αλλά και από ποιο σημείο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια.

Σήμερα στο ΚΥΤ Φυλακίου θα μεταφερθούν προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν χθες δύο διερμηνείς και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν σήμερα Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Κατά τη χθεσινή εξέτασή τους προέκυψε από μαρτυρία μίας μητέρας πως το παιδί της πέθανε από τσίμπημα σκορπιού ενόσω βρίσκονταν στη νησίδα, όπως έλεγαν και οι αναφορές τις προηγούμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά.

Σύμφωνα με το protothema.gr οι ελληνικές αρχές μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι μετανάστες βρέθηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας διασχίζοντας τον ποταμό, τους εντόπισαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, σε δύο ανακοινώσεις της η αστυνομία είχε επισημάνει ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω σε νησίδα στο τουρκικό έδαφος. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηριζόταν στις ανακοινώσεις, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των μεταναστών:

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».