Skip to main content

ΕΒΖ: Εν αναμονή εξελίξεων οι τευτλοπαραγωγοί -Νέο ραντεβού με Kingsley

Στάση αναμονής, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, τηρούν οι τευτλοπαραγωγοί, για την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ και την επόμενη ημέρα της ζαχαροβιομηχανίας.

Βαρόμετρο αποτελεί για τους τευτλοπαραγωγούς, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στο ‘σήριαλ’ που ακούει στο όνομα Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η 31η Ιανουαρίου.

Και αυτό γιατί όπως ενημέρωσε νωρίτερα η διοίκηση τους τευτλοπαραγωγούς θα τους καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το οφειλόμενο ΦΠΑ που αγγίζει τα 400.000 ευρώ, ενώ άμεσα αναμένεται να γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΦΕΚ που υπογράφηκε την προηγούμενη Παρασκευή, η συνδεδεμένη ενίσχυση θα αγγίζει τα 79 ευρώ/ στρμ, αυξημένη κατά 10% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και εφόσον γίνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στην Ευρωπαική Επιτροπή, μέσα στο Φεβρουάριο να προστεθεί ένα επιπλέον 20% στη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα τεύτλα.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΒΖ, οφείλει στους τευτλοπαραγωγούς 1,7 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του 2018 και περί τις 600.000 ευρώ από την παραγωγή του 2017.

Την ίδια ώρα, με τη ζαχαροβιομηχανία να βρίσκεται κολλημένη στον τοίχο, καθώς ο χρόνος πιέζει, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την αγγλοαμερικανική κοινοπραξία Kingsley Capital Partners. Η κοινοπραξία που αποτελεί παλιό γνώριμο των εμπλεκομένων στην ΕΒΖ, αναμένεται αύριο το μεσημέρι να να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων.

Αν, πάντως, μέχρι το τέλος του μήνα δεν βρεθεί επενδυτής, οπότε αναμένεται να κατατεθεί στο δικαστήριο το αίτημα για υπαγωγή της εταιρείας στις πρόνοιες της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης του άρθρου 106δ, την εξυγίανση της εταιρείας θα αναλάβει ο μεγαλύτερος πιστωτής της, η Τράπεζα Πειραιώς. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει πως για έναν-ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων και δεν θα σπαρθούν τεύτλα.

«Επί του παρόντος τηρούμε στάση αναμονής. Αν μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη το αργότερο δεν καταβληθεί ο ΦΠΑ, και και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες για την επιβίωση της βιομηχανίας και της τευτλοπαραγωγής, θα ξεκινήσουμε νέο κύκλο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης με κατάληψη, εκ νέου, των γραφείων της ΕΒΖ» τονίζει, μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών στο Πλατύ, Γιάννης Σαμαράς.