Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018
x

ΣΩΣΙΒΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ROYAL SUGAR ΣΤΗΝ ΕΒΖ, ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΑΝΕΙ

Οι διαπραγματεύσεις της ΕΒΖ με την Royal Sugar, για την πώληση ζάχαρης και την απευθείας πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, «κόλλησε» τελευταία στιγμή.

Νέα εμπλοκή στην υπόθεση αποπληρωμής των τευτλοπαραγωγών αποκαλύπτεται σήμερα, καθώς όπως πληροφορείται η Voria.gr, δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η ιδιωτική εταιρεία Royal Sugar του κ. Χρήστου Καραθανάση.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, μετά από διαπραγματεύσεις δέκα ημερών, η διοίκηση της Royal Sugar είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον πρόεδρο της ΕΒΖ κ. Αλεξάκη, για την αγορά 19.000 τόνων ζάχαρης αντί συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή μάλιστα εχθές είχε αποτυπωθεί σε σχετικό έγγραφο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην εξόφληση των παραγωγών που έχουν λαμβάνειν 6,2 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, η Royal Sugar θα έπαιρνε σταδιακά τις ποσότητες που θα μπορεί η ΕΒΖ να συσκευάζει (σ.σ. υπάρχει έλλειψη σε διαφόρων τύπων συσκευασίες) και, θα πλήρωνε απευθείας τους παραγωγούς, όπως προβλέπεται σε σύμβαση εκχώρησης της απαίτησης πληρωμής από την ΕΒΖ.

Αλλά από εχθές το απόγευμα και αυτή η δυνατότητα εξόφλησης των παραγωγών, άρα και αξιοποίησης των τελευταίων περιθωρίων σποράς τεύτλων για φέτος, ανατρέπεται. Κι’ ανατροπή οφείλεται στο ότι η νομική υπηρεσία της ΕΒΖ, ζητεί από την Royal Sugar, εγγυητική επιστολή για το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, επιστολή την οποία αρνείται να προσκομίσει η ιδιωτική εταιρεία επειδή για τις αγορές που θα κάνει δεν θα πληρώνει την Ζάχαρη αλλά απευθείας τους αγρότες- παραγωγούς.

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση για έκδοση εγγυητικής προέκυψε μετά από παρέμβαση ορισμένων μελών του δ.σ. της ΕΒΖ.

Η υπόθεση της αποπληρωμής των παραγωγών και γενικότερα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, έχει πλέον πάρει το χαρακτήρα δράματος. Από το πρωί οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν στην εταιρεία, ενώ οι παραγωγοί περιμένουν την Παρασκευή, να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έλαβαν από τον κ. Παναγιώτη Αλεξάκη.

Όμως θαύματα δεν γίνονται και όπως λένε γνωρίζοντες, οι πιθανοί αγοραστές που έχουν προσεγγιστεί, μεγάλοι πελάτες, που θα αγόραζαν και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, πληρώνουν με επιταγές εξόφλησης σε τρεις ή τέσσερις μήνες.

Σημειώνεται ότι για τις 30 τρέχοντος έχει συγκληθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΒΖ, κατά την οποία και αναμένεται επιτέλους να αποκαλυφθούν στους μετόχους, τους μικρομετόχους, οι στόχοι της διοίκησης.  
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ