Skip to main content

Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε από τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19

«Ο ένας μεταδίδει τον κορωνοϊό σε τέσσερις. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι τα νούμερα είναι πιθανόν να… καλπάσουν», είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Δεν απέχουμε πολύ από το να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των 667 κρουσμάτων που σόκαρε πολλούς την Τρίτη, «μπορεί σύντομα να αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση και να δούμε να προστίθεται ένα ακόμη ψηφίο».

Όπως είπε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Εξαδάχτυλος, το νέο αρνητικό ρεκόρ δεν εξέπληξε τους ειδικούς.

«Οι αριθμοί ακολουθούν μία ανοδική πορεία. Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600. Δεν απέχουμε πολύ από ένα τετραψήφιο αριθμό. Και ο ιός διασπείρεται με γεωμετρικό τρόπο, ο ένας μεταδίδει τον κορωνοϊό σε τέσσερις. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι τα νούμερα είναι πιθανόν να… καλπάσουν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει».

«Πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα», επανέλαβε και ακολούθως αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Όσοι γνωρίζουν πως έχουν μολυνθεί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέπουν την μετάδοση σε άλλους, τόνισε ο κ. Εξαδάχτυλος και συμπλήρωσε για την απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων που ευνοεί τη μετάδοση:

«Το ζητούμενο είναι να δούμε πόσοι είχαν συμπτώματα και πόσοι όχι. Όσοι έχουν συμπτώματα και κινούνται εκτός καθημερινά, έχουν ευθύνη για την μετάδοση. Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν συμπτώματα και πήγαιναν στη δουλειά τους, κάνοντας γνωμάτευση από μόνοι τους, θεωρώντας πως δεν ήταν συμπτώματα κορωνοϊού. Με το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να αναζητούν τη συμβουλή γιατρού άμεσα».