Skip to main content

Εξαδάκτυλος: Δεν είναι δυνατή μια μαζική έξοδος το Πάσχα-Φόβοι για τέταρτο κύμα

Το θετικό self test μας επιτρέπει να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς, αλλά το αρνητικό δεν μας λέει τίποτα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

Για το Πάσχα και την έξοδο στο χωριό που περιμένουν οι πολίτες μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις και τον κίνδυνο να εμφανιστεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» και ερωτηθείς τι θα ισχύσει τελικά για το Πάσχα, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα. Και χτύπησε «καμπανάκι», λέγοντας πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο το Πάσχα»

Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις το Πάσχα, σχολίασε ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις. Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο αν και δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.

Σχετικά με τα self test, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως ένα θετικό self test είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εντοπίσουμε έναν ασυμπτωματικό ασθενή, αλλά το αρνητικό self test δεν μας λέει τίποτα.