Skip to main content

Εξαντλημένοι οι ορυζώνες Θεσσαλονίκης - Πώς βοηθά η γεωργία ακριβείας

Το 63% των εδαφών στους ορυζώνες της πεδιάδας παρουσιάζουν ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων - Πώς η γεωργία ακριβείας μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση

του Νίκου Αβουκάτου

Εξουθενωμένο είναι το έδαφος των ορυζώνων στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα παθογένειας και θρέψης του. Οι ορυζώνες του νομού είναι ένα οικοσύστημα 200.000 στρεμμάτων που «καθαρίζουν» τον Άξιο ποταμό και φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα με τίτλο «Γεωργία Ακριβείας και Περιβάλλον στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2021-2027», στο πλαίσιο της 28ης Agrotica, που πραγματοποιείται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, όπως συμπεραίνει η έρευνα -που ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή γεωργίας ακριβείας στην περιοχή-, το 63% των ορυζώνων στην πεδιάδα του νομού είναι ελλειμματικό σε τρία βασικά ιχνοστοιχεία: ψευδάργυρο, του μαγγάνιο και βόριο. Οι ειδικοί της εταιρείας μελέτησαν 500 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 12.000 στρεμμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Βασίλη Ασκονίτη από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι επιμέρους ελλείψεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 80% των ορυζώνων, ενώ το 25% αυτών των αγροτεμαχίων εμφανίζει τιμές οργανικής ουσίας εδάφους κάτω από το οριακό ποσοστό του 2%.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σαφή ένδειξη εξάντλησης του εδάφους της πεδιάδας, που εάν δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, αναγκάζει τους ορυζοπαραγωγούς να αυξήσουν τα αζωτοφωσφορικά λιπάσματα, ώστε να κρατηθούν υψηλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχε ως επακόλουθο τη σταδιακή μείωση των αποδόσεων, με ταυτόχρονη αύξηση των απωλειών αζώτου προς τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται φαινόμενα ευτροφισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχώρησε σε εξατομικευμένες συμβουλές λίπανσης προς τους παραγωγούς και ορθές λιπαντικές πρακτικές, με όρους γεωργίας ακριβείας. Οι συμβουλές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της χρήσης λιπασμάτων και, κατ' επέκταση, την αύξηση της απόδοσης και του εισοδήματος των ρυζοπαραγωγών.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη εδαφικών δειγμάτων στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των υπηρεσιών Γεωργίας Ακριβείας που παρέχει η εταιρεία σε παραγωγούς του κάμπου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.