Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυτοί είναι οι νέοι κοσμήτορες στις δέκα σχολές του ΑΠΘ

Από τις... e-κάλπες προέκυψαν οι εννέα κοσμήτορες ενώ στη Θεολογική η εκλογή θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, αν και το αποτέλεσμα είναι δεδομένο

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων κοσμητόρων. Οι εκλογές έγιναν μέσω ηλεκτρονικής κάλπης, γεγονός που οδήγησε τη συμμετοχή σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξης περίπου του 90%.

Από τις ηλεκτρονικές κάλπες προέκυψαν οι εννέα κοσμήτορες ενώ στη δέκατη Σχολή τη Θεολογική εκλογή κοσμήτορα θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 23 Ιουνίου. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ήδη δεδομένο καθώς τη θέση διεκδικεί μόνον ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Χρυσόστομος Σταμούλης.

Οι υπόλοιποι εννέα κοσμήτορες ανά Σχολή είναι οι εξής:

- Στη Νομική Σχολή ο καθηγητής του Τμήματος Νομικής Παναγιώτης Γκλαβίνης ο οποίος επικράτησε της Ευμορφίας Τζίβα, καθηγήτριας στο ίδιο Τμήμα.

- Στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών επανεξελέγη ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ενώ τη θέση διεκδίκησε και ο καθηγητής στο ίδιο Τμήμα, Δημήτρης Κουσενίδης.

- Στη Φιλοσοφική Σχολή νέος κοσμήτορας είναι ο Κωνσταντίνος Μπίκος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ο οποίος ήταν μοναδικός υποψήφιος.

- Στη Σχολή Θετικών Επιστημών εξελέγη για πρώτη φορά γυναίκα κοσμήτορας, η Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών η οποία επικράτησε του Κώστα Χρυσάφη, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής.

- Στην Πολυτεχνική Σχολή κοσμήτορας εξελέγη ο Κυριάκος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, επικρατώντας του καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Αθανάσιου Κούγκολου.

- Στη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρχε μία μόνον υποψηφιότητα κι έτσι κοσμήτορας αναδείχθηκε η Στέλλα Λάββα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

- Στη Σχολή Επιστημών Υγείας κοσμήτορας επανεξελέγη ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, επικρατώντας του Κοσμά Τολίδη, καθηγητή στο Τμήμα Οδοντιατρικής.

- Στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού υπήρχαν δύο υποψηφιότητες. Του Χαράλαμπου Τσορμπατζούδη, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και του επίσης καθηγητή στο ίδιο Τμήμα, Γεώργιου Τζέτζη ο οποίος και εξελέγη.

- Τέλος, κοσμήτορας στη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος αναδείχθηκε ο Απόστολος Αποστολίδης, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Και νέοι πρόεδροι

Εξαιρετικά περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον για τις θέσεις του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου σε πέντε Τμήματα του πανεπιστημίου στα οποία δεν είχαν γίνει πέρυσι διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Για όλες τις υπόλοιπες θέσεις υπήρξε μία και μόνη υποψηφιότητα.

Έτσι, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών αναπληρωτής πρόεδρος αναδείχθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Αλέξανδρος Κιουπκιολής. Στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας πρόεδρος πρόκειται να αναδειχθεί η καθηγήτρια Ελένη Μανακίδου και αναπληρωτής πρόεδρος ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ως μοναδικοί υποψήφιοι.

Στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας αναπληρώτρια πρόεδρος θα αναδειχθεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Οικονόμου. Στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης πρόεδρος αναδείχθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Μπιρμπίλη με αναπληρώτρια πρόεδρο την επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια Εύα Παυλίδη.

Καμία υποψηφιότητα δεν έχει υπάρξει έως τώρα για τις θέσεις προέδρου και αναπληρωτή προέδρου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο οποίο οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 23 Ιουνίου, αν και η σχετική προθεσμία έληξε στις 14 του μήνα.