Skip to main content

Έξι νεκροί στρατιωτικοί σε επίθεση στο νοτιοδυτικό Πακιστάν

Αυτονομιστές αντάρτες πολεμούν εδώ και δεκαετίες εναντίον του στρατού στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, όπου δρουν επίσης τζιχαντιστές.

Έξι πακιστανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου στην ασταθή επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός χθες Κυριακή.

Η επίθεση, με τη χρήση εκτοξευτήρων ρουκετών και τουφεκιών, έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη μικρή πόλη Χάρναϊ, περίπου 170 χιλιόμετρα ανατολικά από την Κουέτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, που γειτονεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

«Κατά τη διάρκεια σφοδρών ανταλλαγών πυρών, έξι θαρραλέοι στρατιώτες έπεσαν μάρτυρες καθώς απωθούσαν τους τρομοκράτες που τους επιτέθηκαν», αναφέρει ανακοινωθέν του πακιστανικού στρατού.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής.

Αυτονομιστές αντάρτες πολεμούν εδώ και δεκαετίες εναντίον του στρατού στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, όπου δρουν επίσης τζιχαντιστές.

Το Πακιστάν κατηγορεί εδώ και χρόνια την Ινδία ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές. «Το έθνος μας στέκει στο πλευρό των γενναίων στρατιωτών μας οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με επιθέσεις τρομοκρατών που υποστηρίζονται από την Ινδία», έγραψε έτσι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την επίθεση ο πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν.

Η εξέγερση κλιμακώθηκε τα τελευταία χρόνια στην πάμφτωχη - παρ’ όλο τον μεγάλο πλούτο της σε φυσικούς πόρους - επαρχία, ειδικά μετά την έναρξη μεγάλων έργων στο πλαίσιο του επιλεγόμενου Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, στον οποίο το Πεκίνο έχει εξαγγείλει πως θα επενδύσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια (42 δισεκ. ευρώ).

Μεγάλα έργα, ειδικά για τη διάνοιξη ορυχείων άνθρακα και τη δημιουργία εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου, γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων των αυτονομιστών. Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς στην περιοχή στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Την 20ή Δεκεμβρίου, δέκα ένοπλοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν εναντίον ενός «κρησφύγετου ανταρτών». Τον Οκτώβριο, επτά στρατιώτες και επτά ιδιωτικοί φρουροί σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτονομιστών εναντίον οχηματοπομπής με εργαζόμενους σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

φωτογραφία αρχείου

Πηγή: ΑΜΠΕ