Skip to main content

Εξειδικευμένο πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τι περιλαμβάνει το εξειδικευμένο πρόγραμμα Έγκαιρης Διάγνωσης & Εξατομικευμένης Θεραπείας του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος της Euromedica.

του Δρ. Χρήστου Δ. Αστερίου, Χειρουργού Θώρακος MD, MSc, PhD, BTS*

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια από τις συχνότερες κακοήθειες παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας και σχετίζεται άμεσα με τη χρήση καπνού, καθώς και την κληρονομικότητα. Προσβάλλει σχεδόν εξίσου συχνά και τα δύο φύλα και η συχνότητα εμφάνισης του αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η διάγνωση του καθυστερεί εξαιτίας των μη ειδικών συμπτωμάτων που προκαλεί, όπως βήχα, πυρετική κίνηση και ήπιο πόνο με εντόπιση στον θώρακα, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου.

Σε πιο προχωρημένα στάδια είναι δυνατό να εμφανιστούν αιμόπτυση (αποβολή αίματος με τα πτύελα), δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και έντονος θωρακικός πόνος. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποδηλώνουν αύξηση του όγκου στον πνεύμονα που είναι δυνατό να συνοδεύεται από πλευριτική συλλογή (παρουσία υγρού στον θώρακα), ατελεκτασία (αποκλεισμός τμήματος του πνεύμονα ή και ολόκληρου του πνεύμονα από τη διαδικασία της αναπνοής) και πνευμονικές λοιμώξεις (πνευμονία). Επιπλέον, είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα και από άλλα όργανα του σώματος, όπως εγκέφαλος, ήπαρ (συκώτι), επινεφρίδια και οστά, τα οποία αποτελούν συνήθεις εντοπίσεις μεταστάσεων από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Έγκαιρη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία

Η πρόληψη με τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση που οδηγεί στην εφαρμογή της κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Στο Θωρακοχειρουργικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης υλοποιείται εξειδικευμένο πρόγραμμα πρώιμης, έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και απευθύνεται σε άτομα που είτε παρουσιάζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και κάνουν ή έκαναν χρήση καπνού είτε έχουν επιβαρυμένη κληρονομικότητα. Στόχος του προγράμματος είναι η ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια, στα οποία η θεραπεία του με ελάχιστα επεμβατικές θωρακοχειρουργικές μεθόδους είναι εφικτή και αποτελεσματική, οδηγώντας στην οριστική αντιμετώπιση του.

Η ελάχιστα επεμβατική Θωρακοσκοπική Χειρουργική VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) εφαρμόζεται στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης από εξειδικευμένους στο εξωτερικό (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία) χειρουργούς θώρακος με τη χρήση του πλέον σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού σε ειδικά διαμορφωμένες χειρουργικές αίθουσες. Πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής αυτής τεχνικής είναι αφενός η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και αφετέρου της διάρκειας της νοσηλείας του ασθενή σε συνδυασμό με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται πλέον μια νόσος που, εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, είναι δυνατό να ιαθεί οριστικά. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα Έγκαιρης Διάγνωσης & Εξατομικευμένης Θεραπείας του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία έξι χρόνια, έχοντας πανελλήνια εμβέλεια.

INFO

Δρ. Χρήστος Δ. Αστερίου
Χειρουργός Θώρακος MD, MSc, PhD, BTS
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης