Skip to main content

Έξυπνες ιδέες για υγιεινά και νόστιμα snacks στο σχολείο!

Έξυπνες, θρεπτικές και νόστιμες λύσεις για υγιεινά snacks που μπορούν να έχουν τα παιδιά στο σχολείο από την Ειρήνη Πασχαλέρη.

της Ειρήνης Πασχαλέρη*

Όλες οι μαμάδες ψάχνουμε υγιεινά snacks για να τρώνε τα παιδιά μας στο σχολείο.

Έχω λοιπόν να σας προτείνω κάποιες έξυπνες λύσεις που εκτός από θρεπτικές είναι και πολύ νόστιμες.

1. Να γίνουμε δημιουργικές με το sandwich του παιδιού μας.

Για αρχή καλό θα ήταν να δώσουμε προσοχή στο ψωμί, να είναι από καλές πρώτες ύλες, π.χ. το ψωμί ζέας από δίκκοκο σιτάρι περιέχει περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και είναι πιο εύπεπτο. Μέσα στο σαντουιτσάκι εκτός από τον κλασσικό συνδυασμό τυρί ,γαλοπούλα να προσθέσουμε και επιλογές όπως:

• Ταχίνι σκέτο (φυτική πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο) ή μέλι ή κακάο.
• Βούτυρο αμυγδάλου & μέλι ή κομματάκια μπανάνας

Ή να το κάνουμε μεσογειακό χρησιμοποιώντας τα δικά μας super foods δηλαδή, τυρί φέτα, ελιές, ντομάτα & ρίγανη!

2. Οπωσδήποτε ένα από τα snacks που θα δώσετε στο παιδί σας να είναι φρούτο, ώστε να καταλάβει το παιδί από μικρό ότι οι 2-3 μερίδες/ ημέρα είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά του.

Μπανάνα, μανταρίνια, φρουτοσαλάτα, μύρτιλλα ή ότι άλλο φρούτο αρέσει στο παιδί, που περιέχει βιταμίνη C, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό του.

3. Άλλη μία super τροφή για τα παιδιά που ενισχύει την μνήμη και βοηθά στην ανάπτυξη είναι το αυγό. Μία πλήρης, θρεπτική τροφή με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σίδηρο & Β12.

Απλά, προσοχή να μην συνδυάσετε το αυγό με τα γαλακτοκομικά π.χ. με τυρί ή με γάλα, ώστε να απορροφάται πλήρως ο σίδηρος και οι βιταμίνες του. Αντίθετα, βάλτε δίπλα στο αυγό τροφές με βιταμίνη C που ενισχύουν την απορρόφησή του σιδήρου, όπως πιπεριές, κόκκινη, πράσινη, κίτρινη ή ντομάτα και μαρούλι. Άρα, το αυγό ή βραστό με ντομάτα και μαρούλι σε σαντουιτσάκι ή ομελέτα με πιπεριές μέσα σε αραβική πίτα είναι ιδανικό snack!

4. Εάν δίνετε μπάρες δημητριακών στα παιδιά σας, προσέξτε στην ετικέτα που αναγράφει τα διατροφικά στοιχεία, να έχουν όσο λιγότερη ζάχαρη γίνεται. Ένας τρόπος να το ελέγχετε είναι ο εξής: Όσο πιο ψηλά στην διατροφική ετικέτα αναγράφεται η ζάχαρη τόσο περισσότερη είναι και η περιεκτικότητα της στο τρόφιμο.

Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε δικές σας σπιτικές μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη! Βρείτε συνταγές ΕΔΩ.

5. Οι πίτες είναι ένα άλλο υγιεινό snack για τα παιδιά, εφόσον είναι σπιτικές και γνωρίζουμε τα υλικά που περιέχουν. Προσθέστε λαχανικά, όπως σπανάκι, κολοκυθάκια, αλλά και τα πολύ υγιεινά λαχανικά του χειμώνα όπως το μπρόκολο, τα καρότα κ.α. Πάρτε περισσότερες ιδέες εδώ: https://www.thessaloniki-diaitologoi.gr/muffins_me_kolokithakia_feta_light/

6. Άλλη εύκολη και υγιεινή λύση είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή τα κριτσίνια με ηλιόσπορους. Γενικά, καλό θα ήταν να αλλάζετε τα πρωινά ώστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί παίρνει όλες τις βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως να μην καταναλώνονται σε καθημερινή βάση καθώς περιέχουν αρκετή κρυμμένη ζάχαρη.

7. Φτιάξτε κεκάκια ή muffin στα παιδιά και αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήστε σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης που έχουν κάποιες βιταμίνες συγκριτικά με τη ζάχαρη που είναι άδειες θερμίδες. Το σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης θα κάνουν τα κεκάκια πιο γλυκά με μικρότερη ποσότητα, οπότε θα χρησιμοποιήσετε και λιγότερο γλυκαντικό. Πάρτε περισσότερες ιδέες εδώ: https://www.thessaloniki-diaitologoi.gr/muffins_me_milo_meli_kanela/

8. Τέλος, δώστε στα παιδιά ξηρούς καρπούς μαζί με σταφίδες, ένας συνδυασμός που δίνει ενέργεια, όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι απαραίτητα στα παιδιά.
Ελπίζω να σας έδωσα αρκετές ιδέες ώστε να είστε σίγουροι ότι δίνετε στα παιδάκια σας το καλύτερο δυνατό!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο: www.thessaloniki-diaitologoi.gr!

*Η Ειρήνη Πασχαλέρη είναι βιολόγος με ειδίκευση σε θέματα διατροφής