Skip to main content

Φάμελλος: Απαράδεκτη η καθυστέρηση της συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια στο ρεύμα

Ο βουλευτής επανέφερε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγκληση της Επιτροπής με θέμα την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι, εξαιτίας των επιλογών του κυρίου Μητσοτάκη, με την ενεργειακή φτώχεια και η επιχειρηματικότητα έχει μπροστά της πολλά λουκέτα γιατί οι λύσεις καθυστερούν πολλούς μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς και πλέον, εκτός από τα φαινόμενα των στρεβλώσεων και της χειραγώγησης τιμών, έχουμε και ειδήσεις για δεκάδες χιλιάδες εντολές αποκοπής ρευματοδότησης. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς», σημείωσε εμφατικά ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, επαναφέροντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγκληση της Επιτροπής με θέμα την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είχε καταθέσει από τις 22.02.2022, και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακρόαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει το ράλι ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά εδώ και μήνες και καταγγέλλει σε ανακοινώσεις του αισχροκέρδεια, στρεβλώσεις, ολιγοπώλιο και καρτέλ στην αγορά ηλεκτρισμού εδώ και δύο χρόνια, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι, λόγω της ρήτρας Μητσοτάκη που εφαρμόστηκε στις 05.08.2021 και της κυβερνητικής αδράνειας, με το γεγονός ότι πλέον παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ενέργεια στους καταναλωτές, αλλά και σε όλους τους παραγωγούς της χώρας, σε όλες τις επιχειρηματικές ομάδες. Δημιουργείται ένα «ντόμινο» χρεών με ανεξόφλητους λογαριασμούς και μια γενικευμένη αδυναμία και στάση πληρωμών, που συμπαρασύρει όλη την αγορά και την κοινωνία», τόνισε ο Σ.Φάμελλος.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής υπογράμμισε: «Το ερώτημα προς την κυβέρνηση αλλά και προς όλους μας είναι ξεκάθαρο: αν οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν την επιπλέον χρέωση που δημιουργεί στον λογαριασμό η ρήτρα Μητσοτάκη, θα τους κόβεται τελικά το ρεύμα; Εμείς προτείνουμε την αναστολή των ρευματοκοπών μέχρι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τις αγωγές που καταθέτουν η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και οι καταναλωτικές οργανώσεις ή μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει για τα σωστά μέτρα για να αρθούν οι στρεβλώσεις, να καταπολεμηθεί η χειραγώγηση τιμών και να λειτουργήσει ορθά η αγορά και έτσι η ρήτρα να είναι διάφανη και αναλογική και όχι να μεταφέρονται όλα τα βάρη στους καταναλωτές», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

Επαναφέροντας τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύγκληση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α.Τσίπρα, με τη ΡΑΕ. «Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ μάς επιβεβαίωσε τα εξής: πρώτον, εν μέσω κρίσης, τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών έχουν διευρυνθεί, το αναφέρει εξάλλου και η οικονομική έκθεση της ΔΕΗ για το 2021. Δεύτερον, είναι πράγματι εφαρμόσιμη η εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και στη χώρα μας, έτσι ώστε να μην συνδέεται η τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής με την τιμή του φυσικού αερίου. Τρίτον, υπάρχουν πράγματι καταχρηστικά στοιχεία στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και οι πάροχοι, μεταξύ τους και η ΔΕΗ, έχουν κληθεί σε ακρόαση από τη Ρυθμιστική Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για τον υπολογισμό των υπερκερδών που είχε αναλάβει η ΡΑΕ, είναι απαραίτητο να γίνουν και οι συνεδριάσεις των Επιτροπών. Πάντως είναι προκλητικό ότι έχει αργήσει τόσο πολύ ο υπολογισμός και η ανακοίνωση των υπερκερδών τόσους μήνες και ενώ όλοι οι καταναλωτές πληρώνουν ακραία ποσά», υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος.

«Η χώρα μας και τον Απρίλιο του 2022 ήταν πρώτη στην Ευρώπη στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το β' εξάμηνο του 2021 η Ελλάδα είχε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη στους μη οικιακούς καταναλωτές, και είναι δεύτερη στην αύξηση της λιανικής τιμής στο φυσικό αέριο. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από μήνες, παραδέχθηκε τελικά ότι οι καταναλωτές πληρώνουν λογαριασμούς από τέσσερις έως πέντε φορές επάνω. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, που προφανώς πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή, διότι το μόνο τελικά που φαίνεται ότι απασχολεί μέχρι σήμερα την κυβερνητική πολιτική είναι τα μπόνους, η χλιδή, οι δωρεάν μετοχές για τα γαλάζια παιδιά στη ΔΕΗ, όπως και τα ρουσφέτια των προσλήψεων δεκάδων διευθυντών, που μερικές φορές δεν έχουν καν υφιστάμενους», επεσήμανε, κλείνοντας την παρέμβασή του ο Σ.Φάμελλος.