Skip to main content

Φάμελλος: Πρέπει να υπάρξει αναδρομικότητα του νέου μέτρου για την τιμή στο ρεύμα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την Ευρώπη ανέτοιμη για αυτά τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και ανώριμη πολιτικά και ενεργειακά.

«Το ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τώρα αυτό που ανακοίνωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλό νέο. Γιατί τότε ανακοίνωσε ότι θα καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων. Υπάρχει απουσία και ανεπάρκεια πολιτικών εδώ και 8 μήνες» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 o βουλευτής και τομεάρχης Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος σε σχέση με την παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μήνα.

«Έχουν γονατίσει όλοι τώρα, ετοιμαζόμαστε για λουκέτα» επισήμανε ο κ. Φάμελλος. «Το ερώτημα που θα προκύψει για οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση- γιατί οι λογαριασμοί δεν θα πληρωθούν με την ανακοίνωση, ούτε με τα κέρδη των μετοχών της ΔΕΗ, ούτε με τα μπόνους του κ. Στάσση και τις χρυσές μετοχές θα πληρωθούν οι λογαριασμοί, οι λογαριασμοί θα πληρωθούν όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να βάλει χέρι στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας- είναι αν θα υπάρξει και μια αναδρομική κάλυψη των λογαριασμών. Είναι δυνατόν κάποιοι να πλουτίζουν και να έχουν βγάλει δισεκατομμύρια τους τελευταίους μήνες και να λέμε ότι μετά τον Ιούνιο θα εφαρμοστεί κάτι που θα φανεί στους λογαριασμούς τον Αύγουστο; Αυτό είναι ειρωνεία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Προσέθεσε ότι «πρέπει να γίνει φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών και των υπερκερδών που ακόμα δεν τα έχει υπολογίσει η κυβέρνηση, πήγαμε στην ΡΑΕ και δεν μας τα είπε, ακόμα προσπαθούν να τα υπολογίσουν». «Η Ελληνική Βιομηχανία μιλάει για πάνω από 150 εκατ. τον μήνα υπερκέρδη στην ηλεκτρική παραγωγή. Η πρόταση η δική μας είναι να μπει ανώτατος συντελεστής κέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αισχροκερδούν με αυτή την κρίση» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης σε επίπεδο ΕΕ, χαρακτήρισε την Ευρώπη ανέτοιμη για αυτά τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και ανώριμη πολιτικά και ενεργειακά. «Το μόνο το οποίο είχε ολοκληρωθεί ήταν μια εξάρτηση της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι το πολιτικό της σχέδιο και για την πράσινη μετάβαση αλλά και για την πολιτική της ισχυροποίηση ως ένας παγκόσμιος συνομιλητής δεν είναι επαρκές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποτίμησε την προηγούμενη εβδομάδα το ζήτημα χαρακτηρίζοντάς το ως απλό τεχνικό ζήτημα, ενώ στην Ευρώπη και ο κ. Μητσοτάκης το είχε αναδείξει ως βασικό ζήτημα κυρώσεων.

«Το μόνο που μπορώ να καταθέσω είναι ότι διαπιστώνω μια μεγάλη σύγχυση και ανεπάρκεια και της κυβέρνησης και της Ευρώπης» υποστήριξε ο κ. Φάμελλος.