Skip to main content

Family Jar: Δύο ξαδέρφες κλείνουν γεύσεις από τα Λευκάδια Ημαθίας σε βαζάκια

Η Μάρθα και η Αντωνία, και οι δύο οικονομολόγοι, αξιοποιούν τις οικογενειακές καλλιέργειες φρούτων, για να μοιραστούν τις τοπικές γεύσεις με τον κόσμο

Είναι πρώτες ξαδέρφες, οικονομολόγοι και εδώ και λίγο καιρό ανάμεσα στους αριθμούς και τις οικονομικές καταστάσεις κλείνουν σε … βαζάκια τις γεύσεις του τόπου τους, αξιοποιώντας τα φρούτα των οικογενειακών τους καλλιεργειών στα Λευκάδια Ημαθίας, αλλά και τις παραδοσιακές συνταγές των μαμάδων τους.  Η Μάρθα Ιωακειμίδου και η Αντωνία Αλιτζανίδου δημιούργησαν το 2014 τη Family Jar (το βάζο της οικογένειας), θέλοντας να προβάλουν την παραγωγή της περιοχής τους, με έμφαση στην ποιοτική και φρέσκια πρώτη ύλη.



Σήμερα η εταιρεία διαθέτει στην αγορά 15 κωδικούς, όλα χειροποίητα προϊόντα, μεταξύ των οποίων μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά κουταλιού, σάλτσα τομάτας, τσάτνεϊ και τουρσί, ενώ σχεδιάζει και νέα είδη, όπως μαρμελάδες και κομπόστες χωρίς ζάχαρη. Άλλωστε, πέραν της παράδοσης στην οποία επενδύει γευστικά με βάση και τις συνταγές των μαμάδων των δύο κοριτσιών, της Ελένης και της Φούλης, η Family Jar προσπαθεί να αφουγκράζεται και τις νέες διατροφικές τάσεις και ανάγκες.
Η εταιρεία έχει παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και στα ράφια ντελικατέσεν από τη Νάουσα και τη Βέροια μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Θάσο και τη Δράμα. Παράλληλα, φέτος έκανε τις πρώτες της εξαγωγές στη Γερμανία και τη Σουηδία.



«Σπουδάσαμε και οι δύο οικονομικά, εργαστήκαμε ως οικονομολόγοι, θέλαμε όμως να κάνουμε και κάτι δικό μας. Οι καλλιέργειες των δύο οικογενειών υπήρχαν ανέκαθεν στις ζωές μας και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την παραγωγή τους, δημιουργώντας μια μεταποιητική μονάδα» λέει στη Voria η Μάρθα, εξηγώντας πως αυτό που ξεχωρίζει τα προϊόντα της Family Jar είναι η ποιοτική πρώτη ύλη, που συγκομίζεται τη μία ημέρα και κυριολεκτικά την επόμενη γίνεται προϊόν. Μάλιστα, στις συσκευασίες των προϊόντων τους έχουν συμπεριλάβει γραφιστικά μία από τις λεπτομέρειες του μακεδονικού τάφου των Ανθεμίων που βρίσκεται στην περιοχή τους, θέλοντας να τιμήσουν την ιστορία του τόπου τους.



Τα παιδικά παιχνίδια στα χωράφια

Οι δύο ξαδέρφες από παιδιά είχαν επαφή με τις καλλιέργειες της οικογένειας, που περιελάμβαναν από ροδάκινα και δαμάσκηνα μέχρι μήλα, ακτινίδια και βερίκοκα. Στις διακοπές τους πήγαιναν παρέα στα χωράφια, για να μαζέψουν φρούτα και να βοηθήσουν στο κλάδεμα των δέντρων, βλέποντας την όλη διαδικασία και σαν παιχνίδι. Μάλιστα, η Μάρθα ακόμα θυμάται την πρώτη εκείνη αίσθηση από το χνούδι του ροδάκινου που της είχε φανεί πολύ περίεργη.  Κάπως έτσι ήξεραν από μικρές να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν το φρέσκο και ποιοτικό και αυτή τη γνώση τους θέλησαν να την αξιοποιήσουν στη Family Jar.



Με τη βοήθεια των πόντιων μαμάδων τους, που έφτιαχναν ανέκαθεν στις κουζίνες των σπιτιών τους μαρμελάδες, κομπόστες και γλυκά –μάλιστα οι κομπόστες της κυρίας Φούλης ήταν γνωστές στην περιοχή- έκαναν την επιχειρηματική τους ιδέα πράξη, αξιοποιώντας και το πρόγραμμα Leader για τη δημιουργία του εργαστηρίου τους. Ξεκίνησαν δε την εταιρεία ελεύθερες και στην πορεία παντρεύτηκαν και έγιναν μαμάδες, βάζοντας πλέον και λίγη από τη… μητρική φροντίδα στα βαζάκια της Family Jar.