Skip to main content

Φάουτσι: 9 στους 10 που πέθαναν από covid-19 τον Ιούνιο ήταν ανεμβολίαστοι

Στις ΗΠΑ η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι ήδη το κυρίαρχο στέλεχος της νόσου Covid-19 - Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% όλων των νέων κρουσμάτων

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα Αμερικανούς που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid στις ΗΠΑ τον Ιούνιο δεν είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον κορυφαίο λοιμοξιολόγο, καθηγητή Άντονι Φάουτσι, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Τα στατιστικά αυτά δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, ότι υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοιού την ώρα που αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το Μέριλαντ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι, το 100% που πέθαναν από κορωνοϊό τον Ιούνιο, δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid.

Τα κρούσματα της νόσου Covid έχουν αυξηθεί στις μισές αμερικανικές πολιτείες καθώς καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ενώ εξαπλώνεται η πιο μεταδοτική και σοβαρή μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική μετάλλαξη).

Τα εμβόλια κατά της Covid που χορηγήθηκαν σε Αμερικανούς πολίτες, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους ανεμβολίαστους.

Στις ΗΠΑ η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι ήδη το κυρίαρχο στέλεχος της νόσου Covid-19. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ και έως και το 80% των νέων κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξήρε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα εμβολιασμού περισσότερων Αμερικανών.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε τώρα», τόνισε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου. «Εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται και να μην προστατεύονται. Με αποτέλεσμα οι φίλοι τους να διατρέχουν κίνδυνο, οι άνθρωποι που νοιάζονται, να διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν», πρόσθεσε.

Τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων «CDC» δείχνουν επίσης, ότι περίπου το 67% των Αμερικανών ενηλίκων, ηλικίας 18 ετών και άνω, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ το 58% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό εμφανίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Πηγή: protothema.gr