Skip to main content

Φαρμακοποιοί κατά κυβέρνησης: Σταμάτησαν τη διανομή self test στη Θεσσαλονίκη

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΦΣΘ ανέφερε πως η απόφαση έρχεται μετά τη γνωστοποίηση διάθεσης των τεστ και από άλλα κανάλια.

Την αναστολή της διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ήδη τα μέλη του συλλόγου σταμάτησαν τη διάθεσή τους στους δικαιούχους και τα επιστρέφουν στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τις προμηθεύτηκαν.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία ήρθε ως απάντηση στην ανάρτηση στο Twitter του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου ότι υπάρχουν και άλλα κανάλια διάθεσης των τεστ.

Ο κ. Ευγενίδης σημείωσε ότι πρόκειται για προϊόντα ιατροτεχνολογικά και σύμφωνα με τον ΕΟΦ η διάθεσή τους μπορεί να γίνει αποκλειστικά από φαρμακεία ή από άλλες δομές υγείας. "Δυστυχώς φτάνουμε σε αυτό το σημείο, γιατί άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον υγειονομικό χώρο αλλά μόνο με τον οικονομικό ανακατεύονται και στα δύο. Ο υγειονομικός χώρος είναι ιδιαίτερος γιατί έχει να κάνει με την υγιεινή και ασφάλεια του κάθε συμπολίτη μας. Θα πρέπει να αφήσουμε λοιπόν το οικονομικό κομμάτι", τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι για περισσότερο από δύο μήνες οι φαρμακοποιοί τράβηξαν όλο το κουπί μοιράζοντας δεκάδες εκατομμύρια τεστ στους δικαιούχους και τώρα που επίκειται σε ελάφρυνση με το κλείσιμο των σχολείων και τους εμβολιασμούς τους πετάνε έξω αναζητώντας άλλα κανάλια.

"Αν έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο, ας το κάνει από σήμερα", ανέφερε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος διευκρίνισε πως πρόκειται για αναστολή και πως έχει συγκληθεί το Σάββατο η γενική συνέλευση το Σάββατο των 1.300 φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης για να αποφασιστεί η συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων. "Αναστολή γιατί αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας ως λειτουργών υγείας και έτσι απαιτούμε να μας αντιμετωπίσει έτσι η πολιτεία. Όχι να μας χρησιμοποιεί όσο την εξυπηρετεί και μετά να μας πετά σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό και απειλές τέτοιου είδους", τόνισε .

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τους μαθητές και τις πανελλαδικές ο κ. Ευγενίδης απάντησε πως "η διάθεση για μαθητές θα πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία και να βρει λύση μόνιμη".

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, για εκβιασμό είπε: "Εμείς δεν εκβιάζουμε για κάτι. Εμείς αισθανόμαστε εκβιασμένοι".

Ο πρόεδρος σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί περιμένουν ηθική αναγνώριση και δέσμευση της Πολιτείας ότι ιατροτεχνολογικά προϊόντα δεν θα διατίθενται από άλλα κανάλια.

Όσον αφορά τη διαφορετική στάση που κράτησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, είπε πως όλοι οι φαρμακοποιοί είναι δυσαρεστημένοι, αλλά ο καθένας αντιδρά διαφορετικά.