Skip to main content

Φασούλας σε Μαρτσουλιόνις για τα περί χρηματισμού:Δεν περίμενα τέτοια μικροψυχία

Ο Μαρτσουλιόνις θυμήθηκε απόπειρα δωροδοκίας πριν τον τελικό του 1987 και η αράχνη του ελληνικού μπάσκετ απάντησε καταλλήλως

Απόπειρα δωροδοκίας πριν το τελικό του 1987 θυμήθηκε 24 χρόνια μετά ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις σε συνέντευξή του.

Ο βετεράνος Λιθουανός γκαρντ, ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι για να παίξουν στο ΝΒΑ, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό SkyHook όπου ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων για τον τελικό του 1987, εκεί όπου η Ελλάδα επικράτησε της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης.

Ανέφερε, δε πως υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας από κάποιους Έλληνες που προκάλεσε σύγχυση στην αποστολή των Σοβιετικών, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς τους δεν πήρε χρήματα.

Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης

- Είναι αλήθεια ότι πριν από τον τελικό του 1987, οι Έλληνες σας πρόσφεραν χρήματα και κατά πόσο αυτό σας επηρέασε;

«Ναι, είναι αλήθεια! Κάποιοι Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανένας δεν τα δέχτηκε! Σε κάθε περίπτωση, η πράξη από μόνη της γέμισε αμφιβολίες την ομάδα μας. Το πρόβλημα υπήρξε από τη στιγμή που δεν επικοινωνήσαμε σωστά μεταξύ μας. Αν, δηλαδή ο προπονητής μας είχε οργανώσει μια συνάντηση και μας ρωτούσε τι σκεφτόμαστε για αυτή την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες! Αντίθετα, δεν κάναμε τίποτα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό. Τώρα μπορώ να αστειεύομαι ότι συμβάλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Οι Έλληνες βέβαια βελτίωσαν την φήμη τους όταν φώναζαν υπέρ της Λιθουανίας στον τελικό του 1995 που χάσαμε από τη Γιουγκοσλαβία».

Η απάντηση Φασούλα

Η αράχνη του ελληνικού μπάσκετ και από τους στυλοβάτες του θριάμβου της εθνικής μας ομάδας στο Eurobasket του 1987, Παναγιώτης Φασούλας, δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις για όσα φέρεται να προηγήθηκαν του μεγάλου τελικού.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μαρτσουλιόνις, ο Π. Φασούλας υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η εθνική Ελλάδας είχε νικήσει τότε και τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία, ενώ δύο χρόνια αργότερα επικράτησε ξανά της Σοβιετικής Ένωσης στο Ζάγκρεμπ. Σε κάθε περίπτωση, έκανε λόγο για «ανυπόστατα ψεύδη» που ακούγονται 34 χρόνια μετά τον τελικό του 1987.

Η δήλωση του Π. Φασούλα

Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ.

Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το 87´ ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως «ντοπαρισμένους». Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας «Μαυριτανοί» για την Εθνική μας ομάδα.

Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το 89’ στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης.

Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.

Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας...Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.

Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Παναγιώτης Φασούλας