Skip to main content

Fertil.ai: Τεχνητή νοημοσύνη από τη Θεσσαλονίκη στην υπηρεσία της εξωσωματικής

Το λογισμικό της Fertil.ai βελτιώνει τις επιδόσεις των κλινικών εξωσωματικής, αξιολογώντας τις πιθανότητες των εμβρύων να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Θέτει την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με στόχο να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω της ακριβούς και στοχευμένης επιλογής εμβρύων. Η Fertil.ai, μια νέα start up από τη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσει λογισμικό για εφαρμογές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχοντας ως βάση την εμπειρία του δημιουργού της Δημήτρη Δόβα, χειρουργού γυναικολόγου, ειδικευμένου στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και επιστημονικού διευθυντή της Newlife IVF, αλλά και μιας ομάδας εμβρυολόγων και προγραμματιστών που τον πλαισιώνει.

Το σκεπτικό της Fertil.ai είναι απλό: όταν στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης έρθει η ώρα για την εμβρυομεταφορά στην ενδομήτρια κοιλότητα, το έμβρυο που θα επιλεγεί πρέπει να είναι αυτό που θα έχει τη μεγαλύτερη δυναμική, άρα και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε μια εγκυμοσύνη. Με αυτό κατά νου η Fertil.ai μέσω της ανάλυσης πολλών εμβρύων με τη χρήση οπτικού μικροσκοπίου εκπαιδεύει τον αλγόριθμό της να αναλύει στη λεπτομέρεια τις εικόνες τους και να αξιολογεί τη δυναμική τους. Ήδη η Fertil.ai έχει αναλύσει τις εικόνες 1.500 εμβρύων και βρίσκεται σε επαφές με κλινικές των ΗΠΑ και της Ασίας για επιπλέον δεδομένα, αλλά και συνεργασία. Ουσιαστικά, αντί ένας εμβρυολόγος να βαθμολογήσει υποκειμενικά ένα έμβρυο, αυτή η δυνατότητα δίνεται στον αλγόριθμο και την τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, η διαφοροποίηση του εν λόγω λογισμικού είναι πως καταλήγει σε συγκεκριμένα ποσοστά επιτυχίας για το κάθε έμβρυο.

Τα οφέλη

Η εφαρμογή είναι cloud based και σε αυτή η εκάστοτε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεβάζει τις φωτογραφίες των εμβρύων, ώστε να γίνει η ανάλυση και να εξαχθούν τα ποσοστά.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Δόβας, μειώνεται ο αριθμός των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και το κόστος για τις κλινικές όσον αφορά τους εμβρυολόγους, ενώ αποφεύγεται η εμφύτευση πολλών εμβρύων, αφού είναι σαφές από πριν ποιο είναι το πιο δυναμικό ώστε να εμφυτευθεί.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο έμβρυο. Αυτή η αξιολόγηση δεν γίνεται, πέρα από μια υποκειμενική κρίση, με συνέπεια να μην υπάρχει προτεραιοποίηση και να χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για τη γυναίκα. Μπορεί για παράδειγμα στα τέσσερα έμβρυα το τέταρτο να είναι αυτό που έχει πραγματική δυναμική και να καταλήγει να περιμένει να ολοκληρωθούν οι τρεις πρώτες προσπάθειες» λέει στη Voria ο Δημήτρης Δόβας.

Η Fertil.ai διαθέτει ήδη το πρωτότυπο του λογισμικού, έχει ολοκληρώσει το training και ετοιμάζεται να τρέξει έρευνα στα περιστατικά της κλινικής Newlife, ώστε να δοκιμάσει στην πράξη την αποδοτικότητα της εφαρμογής της. Η ομάδα της start up εκτιμά ότι θα έχει στις αρχές του 2022 τις πρώτες δημοσιεύσεις της και σε έναν χρόνο από τώρα και τα πρώτα της συμβόλαια με κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Υπολογίζει δε πως μέσω του λογισμικού της στον κλάδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διεθνώς μπορούν να εξοικονομούνται 400 εκατ.δολ. ετησίως σε επίπεδο κόστους και να εξασφαλίζεται τζίρος 500 εκατ.δολ. για τις κλινικές από άμεσες πωλήσεις.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστό το λογισμικό της, πέραν των επαφών με κλινικές σε ΗΠΑ και Ασία, ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε fora ασθενών, ώστε να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα της Fertil.ai πρώτα στην Αγγλία και στη συνέχεια και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, έχει επαφές με funds από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να υποστηρίξει το λογισμικό της, ενώ σχεδιάζει να μπει και σε επιταχυντές στο εξωτερικό.