Skip to main content

Εκπαιδευτικοί: Το φετινό ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων έφερε τις μόνιμες προσλήψεις

Οι 11.700 εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν θα επιλεγούν από τον υπάρχοντα πίνακα των εκπαιδευτικών που έχουν καταταγεί με βάση τη μοριοδότησή τους.

Την πραγματοποίηση 11.700 μονίμων διορισμών στη γενική εκπαίδευση εντός του καλοκαιριού για την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τους πρώτους έπειτα από 12 χρόνια στη γενική εκπαίδευση, όπως ανέφερε το υπουργείο. Βέβαια, είχαν εξαγγελθεί και άλλοι 5.250 διορισμοί για την επόμενη χρονιά, οπότε φέτος θα πραγματοποιηθούν όλοι οι διορισμοί, ο αριθμός των οποίων θα είναι υψηλότερος του αρχικού προγραμματισμού για συνολικά 10.500 διορισμούς μέσα στη διετία. Ο υψηλός αριθμός των διορισμών δικαιολογείται και από το φετινό ρεκόρ των συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών, που ξεπερνούν τις 8.000 στις δύο βαθμίδες.

Διαβάστε εδώ: Μόνιμους διορισμούς 11.700 εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Οι 11.700 εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν θα επιλεγούν από τον υπάρχοντα πίνακα των εκπαιδευτικών που έχουν καταταγεί με βάση τη μοριοδότησή τους. Από τον ίδιο πίνακα θα επιλεγούν και εκείνοι που θα καταλάβουν θέση αναπληρωτή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί η κατανομή των 11.700 διορισμών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οπως ανέφερε χθες στο kathimerini.gr ο γραμματέας της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης, η ηγεσία του υπουργείου έχει ανακοινώσει στις ομοσπονδίες ότι θα συζητήσει το θέμα μαζί τους. Η ΔΟΕ ζητεί η κατανομή να γίνει με βάση την κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών ετησίως, η οποία δείχνει και τις ανάγκες ανά βαθμίδα. Ενδεικτικά, το 2020-2021 έγιναν 28.699 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και 18.072 στη δευτεροβάθμια.

«Με σεβασμό απέναντι στους εκπαιδευτικούς μας, στους μαθητές μας, στο νέο αναβαθμισμένο σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας, και σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών, προχωρούμε στην κάλυψη βασικών αναγκών των σχολείων μας σε ανθρώπινο δυναμικό, που έως σήμερα καλύπτονταν από αναπληρωτές. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή, όπου οι σταθεροί δεσμοί μεταξύ μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικών διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, μόνιμοι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ στην ειδική αγωγή που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Με διορισμούς, επιμορφώσεις, βελτιωτική αξιολόγηση, επενδύουμε στο πολυτιμότερο κεφάλαιο της εκπαίδευσης, το ανθρώπινο δυναμικό μας. Η παιδεία αλλάζει στην πράξη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σχολίασε ότι «με καθυστέρηση πλέον του ενός χρόνου η κυβέρνηση εξήγγειλε τον διορισμό εκπαιδευτικών, με τα χρήματα που είχε εξασφαλίσει και το σύστημα επιλογής που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι μαζικοί διορισμοί είναι απαραίτητοι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που οι αναπληρωτές έχουν φτάσει το 27% του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, έναντι 5% στην Ευρώπη.  Η κυβερνητική πολιτική την εποχή της πανδημίας έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην εκπαίδευση και έχει εκτοξεύσει τις κοινωνικές ανισότητες».

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την απόφαση για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, στο υποχρεωτικό πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων της χώρας από το σχολικό έτος 2021-2022. «Σκοπός της ενσωμάτωσης της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται επιμόρφωση των αρμόδιων συμβούλων εκπαιδευτικού έργου αγγλικής και νηπιαγωγών, καθώς και των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας και των νηπιαγωγών» ανέφερε το υπουργείο.

Εμβολιασμοί

Το υπουργείο Παιδείας αναμένει την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΔΥ για να αποφασίσει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών.  «Στην επιστημονική συζήτηση περί υποχρεωτικότητας δεν θα υπεισέλθει το υπουργείο. Οι εκπαιδευτικοί έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Μπορεί να αγγίζει και το 70% το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών. Επειδή αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να είναι θωρακισμένη η εκπαιδευτική κοινότητα, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς δεν υπήρχαν ηλικιακά κριτήρια», ανέφερε (ΕΡΤ) η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Από την άλλη, για τους μαθητές δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, όμως θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές ηλικίας 15-17 ετών να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όσοι εμβολιάζονται δεν θα κάνουν self test, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθούν τις οδηγίες της επιτροπής ειδικών. Τέλος, έχει εμβολιαστεί το 13% των ατόμων 18-24 ετών, ηλικιακή ομάδα που αντιστοιχεί στον φοιτητικό πληθυσμό.