Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Αιφνιδιασμός στην αγορά για click away - Στα συρτάρια οι παραγγελίες

Δεν μπορεί να αλλάζουν οι αποφάσεις μέσα σε 48 ώρες, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου - Στα συρτάρια θα παραμείνουν οι παραγγελίες

Αιφνιδίασε τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για αναστολή του click away για μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο Κυριακή, ημέρα μάλιστα κατά την οποία τα καταστήματα επρόκειτο να ανοίξουν για πρώτη φορά μέσα στη νέα χρονιά.

Διαβάστε - Αυστηρό lockdown: Σταματάει το click away, κλείνουν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια

Κακή διαχείριση του τρόπου ανοίγματος της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα καταλόγισε στην κυβέρνηση μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Μόλις την Πέμπτη το πρωί πήραμε στα χέρια μας το ΦΕΚ για το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων αύριο Κυριακή και στείλαμε τη σχετική ενημέρωση στα μέλη μας. Τι άλλαξε μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες; Αυτά είναι σπασμωδικές κινήσεις που δείχνουν ότι έχει χαθεί το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος τόνισε πως η ανακοίνωση έγινε σε ένα χρονικό σημείο που ο εμπορικός κόσμος περίμενε την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας της αγοράς αν όχι από τις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον το προσεχές διάστημα. «Όσον αφορά το θέμα της πανδημίας δεν έχω εκφέρει άποψη, γιατί σέβομαι τη γνώμη των ειδικών. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν γνώμη σε λιγότερο από δύο μέρες», ανέφερε.

Ο κ. Φιλιππίδης επισήμανε ότι το click away ουσιαστικά αφορούσε μόνο το 15% των καταστημάτων και μάλιστα με τζίρους της τάξης του 5% με 10%, ωστόσο ήταν έστω μία μικρή ανάσα για τους επαγγελματίες. Όσο για τις παραγγελίες που είχαν ήδη προγραμματιστεί ανέφερε ότι «θα παραμείνουν στα συρτάρια» και θα παραδοθούν στους πελάτες όταν τεθεί εκ νέου σε ισχύ το μέτρο.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε γεωγραφικές ζώνες, ο πρόεδρος του ΕΣΘ δήλωσε: «Δυστυχώς, άλλα λέγονται το πρωί και άλλα το βράδυ. Το άνοιγμα της αγοράς δεν είναι απλή υπόθεση. Είτε ανοίγει ενιαία, είτε καθόλου, γιατί αλλιώς καταστρέφονται και αυτοί που τελικά λειτουργούν. Η αγορά είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Για παράδειγμα, δεν κατεβαίνει κανείς μόνο για πάρει παπούτσια. Κι αυτοί που αποφασίζουν για τα μέτρα θα πρέπει να ξέρουν πώς λειτουργεί η αγορά. Όμως, όλο αυτό το διάστημα γίνονται τρομακτικά λάθη, γι’ αυτό η επόμενη πανδημία θα είναι η οικονομία».