Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΦΙΛΗΣ-ΦΩΤΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΝΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Είναι η ΝΔ που λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα ως "συσσίτια" και προσπαθούσε να αποτρέψει την εφαρμογή τους, καταγγέλουν οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι Νίκος Φίλης και Θεανώ Φωτίου αναφορικά με την παύση διανομής σχολικών γευμάτων.

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σταματά από σήμερα η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσμα της ιδεολογικής εμμονής εναντίον τους και της ανικανότητας της».

Οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «από σήμερα, 1η Μαρτίου, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, σταματά η σίτιση των μαθητών και η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στο ίδιοκλίμα, συμπληρώνουν πως «πρόκειται για 185.000 γεύματα, όσα ακριβώς είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού».

Φίλης-Φωτίου: Η κυβέρνηση αφήνει παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα

Οι Νίκος Φίλης και Θεανώ Φωτίου υποστηρίζουν, παράλληλα ότι «η κυβέρνηση, καθήλωσε τον αριθμό των γευμάτων σε αυτό το νούμερο και επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις της, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και έχουν χάσει τα εισοδήματα τους, η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα».

Καταγγέλουν μάλιστα, πως «είναι η ΝΔ που εξαρχής λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα ως "συσσίτια" και προσπαθούσε με διάφορους μηχανισμούς να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Τα σχολικά γεύματα δεν αφορούσαν μόνο την παιδική φτώχεια. Αντιμετωπίζουν την παιδική παχυσαρκία με μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν στη μείωση της σχολικής διαρροής και βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών».

«Η κυβέρνηση με συνεχή προσκόμματα και καθυστερήσεις επιχειρεί να καταργήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογου με αντίστοιχα προγράμματα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτός και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση αμέσως τώρα να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα και να τα επεκτείνει με επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για όλα τα παιδιά του δημοτικού», καταλήγουν οι Φίλης και Φωτίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ