Skip to main content

ΦΥΛ.ΙΣ: Μια νέα φοιτητική φωνή στο ΑΠΘ που μιλάει για το φύλο και την ισότητα

Πάνω από 300 μέλη σε λιγότερο από έναν μήνα μετράει ήδη η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα που δημιουργήθηκε από οκτώ φοιτήτριες.

Μέχρι και οι ίδιες έμειναν έκπληκτες. Σε λιγότερο από έναν μήνα τα οκτώ κορίτσια, φοιτήτριες και πρόσφατα απόφοιτες της Νομικής και των Πολιτικών Επιστημών, είχαν δεχθεί περισσότερα από 300 αιτήματα από φοιτητές που ήθελαν να ενταχθούν στη ΦΥΛ.ΙΣ., τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα που είχαν μόλις δημιουργήσει στις αρχές του Οκτωβρίου.

«Ήταν πολύ θετική η ανταπόκριση των φοιτητών. Αυτό πιστεύω ότι φανερώνει και το μεγαλο κενό που υπήρχε στο ΑΠΘ. Δεν υπήρχε μια ακομμάτιστη και ανεξάρτητη οργάνωση που θα μπορούσε να εμπλέξει και να δραστηριοποιήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα γύρω από το έμφυλο ζήτημα», λέει στη Voria.gr η 20χρονη Ολυμπία Γαϊτανίδη, ιδρυτικό μέλος της ΦΥΛ.ΙΣ και τριτοετής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Όπως εξηγεί, τόσο η ίδια όσα και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης αυτής ομάδας διαπίστωσαν το κενό αυτό στη διάρκεια της καραντίνας με αφορμή τις αναφορές για ενδοικογενειακή και έμφυλη βία που αυξάνονταν αλλά και την εκδίκαση της υπόθεσης Τοπαλούδη.

Η Ολυμπία περιγράφει πως με τις σκέψεις αυτές ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια οργάνωση η οποία θα εξελιχθεί σε έναν φορέα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γύρω από το έμφυλο ζήτημα. «Θέλουμε να αναζωπυρώσουμε τον διάλογο με ενημερωτικές δράσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και να εμπλέξουμε και την υπόλοιπη κοινωνία. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια ουσιαστική δράση κοινωνικού και κινηματικού χαρακτήρα διεκδικώντας διάφορα αιτήματα», σημειώνει η τριτοετής φοιτήτρια.

Όπως τονίζει, ένα από τα αιτήματα αυτά είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, όπως υπάρχει σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται φοιτητές και καθηγητές για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, σεξιστικών συμπεριφορών και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με το φύλο. Η ίδια υπογραμμίζει πως χρειαζόμαστε ένα γραφείο ισότητας, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα διαχειρίζεται τέτοια περιστατικά με τη συμβολή ψυχολόγου και παροχή συμβουλευτικής. «Έρχονται στο φως περιστατικά τέτοια, μόνο εφόσον ο φοιτητής έχει το θάρρος να τα αντιμετωπίσει. Ο υπάρχων μηχανισμός δεν ενθαρρύνει τους φοιτητές να λάβουν δράση, ίσα ίσα υπάρχει φόβος και δεν ευνοεί το κλίμα για τέτοιες καταγγελίες», επισημαίνει η 20χρονη.

Υπάρχει σεξισμός στο ΑΠΘ; «Δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ σε αυτό. Το απαντάει η ίδια η παραγματικότητα, οι μαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών. Ήδη βρίσκομαι στο τρίτο έτος και έχω έρθει αντιμέτωπη με περιστατικά με σεξιστική διάθεση  από φοιτητές και καθηγητές, τόσο σεξιστικό λόγο όσο και παρενοχλητική συμπεριφορά. Το κακό είναι ότι δεν είναι πάντα ευδιάκριτη και δεν γίνεται με εξόφθαλμο τρόπο ώστε να μπορεί κάποιος να το καταγγείλει χωρίς δεύτερη σκέψη», δηλώνει προσθέτοντας πως ο ρόλος των φοιτητών είναι να εντοπίσουν και να επισημάνουν το πρόβλημα.

Η Ολυμπία αναφέρει ακόμα πως παρότι το ΑΠΘ έχει μακρά παράδοση στις σπουδες φύλου και μάλιστα υπήρχε παλαιότερα ομάδα γυναικείων σπουδών, παραητρείται πλέον ένας εφησυχασμός στο κομμάτι φύλου και μάλιστα παρατηρείται η τάση μαθήματα που έχουν αντικείμενο το φύλο να φεύγουν από τα προγράμματα σπουδών. «Στη Νομική αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα με θέμα το φύλο ενώ πριν υπήρχε το "φύλο και δίκαιο"», τονίζει.

Διαδικτυακή επίθεση

Όπως δηλώνει η φοιτήτρια Νομικής, οι καθηγητές αγκάλιασαν και υποστήριξαν με ζέση το εγχείρημα ενώ υπήρξαν καθηγήτριες από άλλα πανεπιστήμια που τους έστειλαν μηνύματα λέγοντας πως μαθήματά τους σχετικά με το φύλο αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα σπουδών και συγκινούνται και χαίρονται βλέποντας τέτοιες πρωτοβουλίες. Ωστόσο υπήρξαν και αρνητικές αντιδράσεις καθώς λίγες ημέρες μετά τη δημιουργία της ομάδας και την προβολή της μέσω σελίδας στο Facebook, η σελίδα «έπεσε» έπειτα από μαζικές αναφορές. «Στεναχωρεθήκαμε πάρα πολύ. Το διεκδικήσαμε όμως και η σελίδα μας επανήλθε», εξήγησε η φοιτήτρια. Η καινούργια σελίδα, που αναγκάστηκε η ομάδα να δημιουργήσει στο μεταξύ μέχρι να ενεργοποιηθεί ξανά η παλαιότερη, έχει ήδη λάβει μεγάλη στήριξη συγκεντρώνοντας πολύ γρήγορα ήδη 2.000 likes.

Η ακαδημαϊκή έρευνα στο κέντρο της δράσης της ΦΥΛ.ΙΣ.

Η δράση της ΦΥΛ.ΙΣ. θα είναι, όπως την περιγράφει η ιδρυτική της ομάδα, ενημερωτική, κοινωνική/κινηματική και ερευνητική. Στην τελευταία αυτή διάσταση μάλιστα, η ομάδα θα δώσει ιδιαίτερο βάρος. Το χειμερινό εξάμηνο θα γίνουν εκπαιδεύσεις και εργαστήρια για την εκμάθηση ερευνητικών μεθόδων και στο εαρινό εξάμηνο θα συγκροτηθούν ερευνητικές ομάδες από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα αναλάβουν ερευνητικές εργασίες γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Παράλληλα, η ομάδα θα επανεξετάσει τη δομή της μετά την απρόσμενη προσέλευση δεκάδων μελών και θα πραγματοποιήσει μικρότερες δράσεις σεμιναριακού τύπου.

Στις 19 Οκτωβρίου, η ΦΥΛ.ΙΣ διοργάνωσε την πρώτη της δράση, μια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τα έμφυλα στερεότυπα η οποία συγκέντρωσε συνολικά 700 άτομα που μπήκαν και βγήκαν στην πλατφόρμα κα 300 άτομα που παρακολούθησαν σταθερά την εκδήλωση.

Πέραν της Ολυμπίας Γαϊτανίδη, η ιδρυτική ομάδα αποτελείται από τις Αγγελική Παντζαρτζίδη (Νομική Σχολή, μεταπτυχιακή φοιτήτρια), Αναστασία Ερνεάνου (Νομική Σχολή, προπτυχιακή φοιτήτρια), Ελισαβετ Κρητικού (ασκούμενη δικηγόρος), Μαριάννα Νικολαϊδου (Νομική Σχολή, προπτυχιακή φοιτήτρια), Ελένη Χατζηκώστα (Σχολή Πολιτικών Επιστημών, προπτυχιακή φοιτήτρια), Ειρήνη Βλησσάρη (Νομική Σχολή, προπτυχιακή φοιτήτρια), Φρειδερική Γκαμζάρη (Νομική Σχολή, προπτυχιακή φοιτήτρια).