Skip to main content

Φίμωτρο από την Τουρκία στην Deutsche Welle

Η Τουρκία απαγορεύει την πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες της Deutsche Welle, επικαλούμενη «έλλειψη σχετικής άδειας».

Η τουρκική ρυθμιστική αρχή για τα ΜΜΕ (RTUK) αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες της Deutsche Welle, επειδή, όπως υποστηρίζει, ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δεν διαθέτει σχετική άδεια. Από το βράδυ της Πέμπτης οι ιστοσελίδες της DW δεν είναι πλέον διαθέσιμες στην Τουρκία. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για τη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η DW εκπέμπει σε 32 γλώσσες, περιλαμβανομένης της τουρκικής.

Ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο το RTUK είχε ζητήσει από την DW και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να καταθέσουν αίτηση για άδεια εκπομπής, όπως προβλέπει στην Τουρκία σχετικός νόμος, που χρονολογείται από το 2019. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούσε το RTUK, η DW απειλείται με «απαγόρευση εκπομπής προγραμμάτων» και η πρόσβαση στις ιστοσελίδες της θα αποκλειστεί από τις αρχές.

«Όχι στην λογοκρισία»

Σε ανακοίνωσή της η Deutsche Welle είχε αναφέρει ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, καθώς «η παροχή άδειας θα επέτρεπε στην τουρκική κυβέρνηση να λογοκρίνει το δημοσιογραφικό περιεχόμενο». Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ αναφέρει σχετικά: «Σε μία εκτενή αλληλογραφία, ακόμη και σε μία προσωπική συζήτηση με τον πρόεδρο της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής, είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στους λόγους, για τους οποίους η DW δεν μπορεί να καταθέσει αίτηση για μία τέτοια άδεια. Για παράδειγμα, όσα μέσα ενημέρωσης διαθέτουν την τουρκική άδεια είναι υποχρεωμένα να διαγράφουν από τις ιστοσελίδες τους περιεχόμενο, που το RTÜK θεωρεί ακατάλληλο. Κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς απαράδεκτο για έναν ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό».

Ο γενικός διευθυντής του σταθμού πρόσθεσε ότι «η DW θα κινηθεί νομικά κατά του αποκλεισμού». Αυτή τη στιγμή η DW είναι μία από τις ελάχιστες πηγές ανεξάρτητης πληροφόρησης για τους πολίτες στην Τουρκία. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εκτός από την DW, αντίστοιχη «άδεια» καλούνται επίσης να ζητήσουν η «Φωνή της Αμερικής» και το Euronews. Σημειώνεται ότι η DW έχει ανοίξει «γραφείο συνδέσμου» στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από την εν λόγω νομοθεσία του 2019, ενώ έχει επίσης «καταγραφεί» στο αρμόδιο υπουργείο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Στο δεκαμελές RTÜK κυριαρχούν το συντηρητικό κόμμα AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το συγκυβερνών ακροδεξιό κόμμα MHP. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών για να καταστείλει τις ανεξάρτητες και επικριτικές φωνές στα ΜΜΕ, αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DW)

Πηγή: Deutsche Welle