Skip to main content

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε σήμερα τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία, ανέφερε η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, στην πιο πρόσφατη κλιμάκωση μιας διαμάχης με δυτικές χώρες για τις πληρωμές της ενέργειας.

Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει.

«Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε η Gasgrid Finland. Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε χθες πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 σήμερα το πρωί.

Αρχής γενομένης από σήμερα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector. Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.