Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι «φρικτές δολοφονίες» των Ρώσων στη Μπούχα

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας την πλήρη στήριξη της Επιτροπής.

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούχα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.