Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Στόχος η μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ είναι πλέον σε ισχύ» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν

Με ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε το σχέδιο της Επιτροπής για μείωση 15% στη χρήση φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα εφοδιασμού μέσα στον χειμώνα.

«Βλέπουμε πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τις ενεργειακές προμήθειες. Πρέπει να μειώσουμε το συντομότερο την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να τα αντικαταστήσουμε» είπε η φον ντερ Λάιεν.

Και συνέχισε: «Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ είναι πλέον σε ισχύ. Πολλά κράτη-μέλη έχουν ήδη λάβει πολύτιμα, εθελοντικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου μας: Μαζί, επιδιώκουμε τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Σημειώνεται, πάντως, πως η Ελλάδα έχει ταχθεί κατά της μείωσης 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου. «Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου» έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».