Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Το ψηφιακό πιστοποιητικό διαβατήριο για την ελεύθερη κυκλοφορία

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε σχέδιο για τη θέσπιση πιστοποιητικού υγείας ώστε να βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί

Σχέδιο για τη θέσπιση πιστοποιητικού υγείας, το οποίο θα βοηθήσει τις 27 χώρες μέλη στην αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με ασφαλή, υπεύθυνο και αξιόπιστο τρόπο, παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Αυτό είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (φωτο)

Το πιστοποιητικό, το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι για να σωθεί η τουριστική περίοδος, θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιασθεί κατά της Covid-19 ή έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR ή διαθέτει ανοσία έχοντας προσβληθεί και αναρρώσει από τη νόσο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν απείλησε ταυτόχρονα με ενίσχυση των όρων για την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση εμβολίων κατά της Covid-19 που παράγονται στο έδαφός της, στο πλαίσιο του μηχανισμού ελέγχου που θεσπίσθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Εξάγουμε πολλά εμβόλια προς χώρες που παράγουν και οι ίδιες. Είναι μία πρόσκληση προς αυτές να είναι ανοικτές» στην αποστολή εμβολίων προς την ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει αυτό που της αναλογεί».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ενωση εξήγαγε περισσότερες από 41 εκατομμύρια δόσεις σε 33 χώρες.