Skip to main content

For Katerina: 573 χλμ στη μνήμη μιας γυναίκας που έφυγε από καρκίνο

Ένας συμβολικός δρόμος τρεξίματος από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης έως την Κερατέα Αττικής με κοινωνικό μήνυμα για όσους έφυγαν από τη ζωή από καρκίνο.

Θα τρέξει 573 χιλιόμετρα σε οκτώ ημέρες, από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης έως την Κερατέα Αττικής, θέλοντας να τιμήσει όλους όσους έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας του καρκίνου, να δώσει δύναμη σε αυτούς που κάθε μέρα δίνουν τη δική τους μάχη αλλά και να στείλει το μήνυμα της πρόληψης.

Ο λόγος για τον δρομέα υπεραποστάσεων, Αλέξανδρο Γεωργίου, ο οποίος στις 14 Απριλίου 2019 έχασε τη σύζυγό του Κατερίνα Βελονίδου μετά από μια μάχη σχεδόν πέντε μηνών με μια σπάνιας μορφής καρκίνου, το Σάρκωμα Ewing.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο Αλέξανδρος Γεωργίου είναι συμβολική. Ουσιαστικά, ακολουθεί την πορεία της Κατερίνας του, από το πατρικό της σπίτι στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, έως το σπίτι τους στην Κερατέα Αττικής, που έμεναν μαζί με τον γιo τους.

Η διοργάνωση «For Katerina», όπως ονομάστηκε στη μνήμη της Κατερίνας Βελονίδου, δεν είναι αγωνιστικού χαρακτήρα αλλά ένας συμβολικός δρόμος τρεξίματος, ένα δρομικό γεγονός με κοινωνικό μήνυμα.

«Ήθελα να κάνω κάτι μεγάλο γι΄ αυτήν όταν θα γινόταν καλά. Δυστυχώς η Κατερίνα δεν τα κατάφερε. Για λίγες μέρες έσβησε από τη μνήμη μου το εγχείρημα αυτό, αλλά όταν πήγα ξανά στο νοσοκομείο για κάποια έγγραφα, βλέποντας τους συγγενείς που περίμεναν, διέκρινα τον εαυτό μου. Έτσι ταυτίστηκα μαζί τους και αποφάσισα να το κάνω για όλους όσoi δίνουν αυτό, τον αγώνα, για τους συγγενείς τους», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Γεωργίου.

Αν και δρομέας ο Αλέξανδρος Γεωργίου, το εγχείρημα του παραμένει δύσκολο, καθώς επί οκτώ ημέρες θα τρέχει περίπου 70 - 72 χλμ την ημέρα. Κατά την πορεία που θα ακολουθήσει θα περάσει από εννέα πόλεις. «Το κίνητρο είναι αυτά που κάνει κάποιον να κάνει μια υπέρβαση. Παίρνω δύναμη από την Κατερίνα για να καταφέρω αυτόν τον σκοπό», ανέφερε.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το δρομικό γεγονός, πολλοί άνθρωποι που νοσούν από τη συγκεκριμένη νόσο ή συγγενείς τους επικοινώνησαν με τον κ. Γεωργίου. «Είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να μην νιώσουν μοναξιά. Και εμείς όταν το περνούσαμε, θέλαμε να μην νιώθουμε μόνοι μας, μας βοηθούσε στην ψυχολογία μας. Ένα από τα πράγματα που έλεγε η Κατερίνα είναι ότι "νιώθω πολύ αγάπη δίπλα μου, όχι λύπηση"», σημείωσε.

Τον Αλέξανδρο Γεωργίου καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα συνοδεύει επταμελής ομάδα υποστήριξης. Μεταξύ αυτών και η Βαλεντίνα Βελονίδου, αδερφή της Κατερίνας. Κάποια απόσταση η Βαλεντίνα θα την πραγματοποιήσει είτε τρέχοντας είτε με ποδήλατο, υποστηρίζοντας τον Αλέξανδρο Γεωργίου. «Το "For Katerina" δεν είναι ένας αγώνας, ο Αλέξανδρος θα τρέξει με την καρδιά του», δήλωσε η αδερφή της Κατερίνας.

Η εκκίνηση του «For Katerina», με μοναδικό δρομέα τον Αλέξανδρο, θα δοθεί στις 27 Ιουνίου 2020, από τη Νεάπολη, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα βρίσκονται φίλοι και συμμαθητές της Κατερίνας. Από τη Μαλακάσα τον Αλέξανδρο θα συνοδεύουν άλλοι δύο δρομείς, φίλοι του έως τον τερματισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Κερατέα Αττικής στις 4 Ιουλίου 2020.

Η διαδρομή είναι χωρισμένη σε οκτώ τομείς (ημέρες):

• Νεάπολη – Κορινός
• Κορινός – Τέμπη
• Τέμπη – Βελεστίνο
• Βελεστίνο – Ράχες
• Ράχες – Καμένα Βούρλα
• Καμένα Βούρλα – Ακραίφνιο
• Ακραίφνιο – Μαλακάσα
• Μαλακάσα – Κερατέα

Κατά τη διαδρομή, θα υπάρχει live track χάρτης όπου θα φαίνεται σε πραγματικό χρόνο το στίγμα και η θέση του Αλέξανδρου.

Λίγα λόγια για την Κατερίνα…

Γεννημένη την 1η Ιανουαρίου του 1979 στη Θεσσαλονίκη. Στις 22 Νοεμβρίου 2018 αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση, τον καρκίνο. Διαγνωσμένη με Σάρκωμα Ewing στο 4ο στάδιο, η Κατερίνα αντιμετώπισε τη χημειοθεραπεία όπως ακριβώς αντιμετώπιζε όλους τους στόχους της ζωής της, αποφασισμένη και με θετική διάθεση. Σε απάντηση του ότι έχασε τα μαλλιά της τόσο γρήγορα, δήλωσε ότι το 2018-2019 θα ήταν η «χρονιά του καπέλου». Αντιμετώπισε τον καρκίνο και όλους τους φόβους με χιούμορ, ταπεινοφροσύνη, ευπρέπεια και κουράγιο. Σε κανένα στάδιο δεν αναρωτήθηκε «Γιατί σε μένα;», αντ’ αυτού είπε πως «Κάτι ωραίο και καλύτερο θα συμβεί στο μέλλον χάρη σ’ αυτή την εμπειρία, που δεν κατανοώ ακόμα».

Website: www.forkaterina.com
Facebook: www.facebook.com/forkaterina.gr
Instagram: www.instagram.com/for.katerina