Skip to main content

Φόρουμ Δελφών: Ποιες είναι οι προκλήσεις για τις περιφερειακές χρηματαγορές

Ρευστότητα και εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια είναι οι προκλήσεις για τις περιφερειακές χρηματαγορές.

Την ανάγκη ρευστότητας, αναβάθμισης του κανονιστικού πλαισίου, εισαγωγής περισσότερων εταιρειών και κυρίως μικρομεσαίων με πρωτοποριακό προσανατολισμό, υπογράμμισαν υψηλοί αξιωματούχοι Βαλκανικών χωρών και ξένοι στρατηγικοί αναλυτές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. τηε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι συνέργειες μεταξύ των περιφερειακών χρηματιστηρίων αποτελούν κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμβάθυνση των χρηματιστηριακών αγορών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Οι διεθνείς επενδυτές χρειάζονται «ένα σοβαρό κανονιστικό πλαίσιο, προηγμένη τεχνολογία, αναβαθμισμένες υπηρεσίες εκκαθάρισης αλλά επίσης και προσιτότητα (accessibility),» επεσήμανε η  Margie Sadleir, EMEA iShares Markets Coverage Lead της BlackRock.

Ο Δημήτρης Μελάς, Global Head of Equity Research, MSCI, συμμεριζόμενος τις ίδιες απόψεις, πρόσθεσε πώς η συμμετοχή σε διεθνείς δείκτες όπως ο MSCI  αλλά και γενικότερα η συμμετοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προυποθέτει όλα τα παραπάνω όπως και την προσέλκυση μικρομεσαίων καινοτόμων εταιρειών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις.

Ο Ognjen Popović, Active Assistance Minister of Finance της Σερβίας προσέθεσε και την ανάγκη για βαθύτερο ψηφιακό εμπλουτισμό και κυρίως την παροχή των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων έτσι ώστε να εισαχθούν μικρότερες εταιρείες στα χρηματιστήρια.  Ο Siniša Krneta, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου, συμφώνησε τόσο για το θέμα της ρευστότητας αλλά και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων. Παράλληλα οι συνεργασίες σε χρηματαγορές, «είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε, και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε,» τόνισε.   
 
Ο Νίκος Τρυπάτσας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κύπρου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ μικρότερων περιφερειακών χρηματιστηρίων θέτοντας ως επιτυχημένο παράδειγμα την συνεργασία των χρηματαγορών Αθήνας-Λευκωσίας.
 
Η δημιουργία μιας κοινής χρηματιστηριακής πλατφόρμας σε περιφερειακό επίπεδο, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όπως και η στενότερη συνεργασία και επικοινωνία μέσω συνεδρίων είναι στοιχεία τα οποία ανοίξουν τους δρόμους για συνέργειες στον χρηματιστηριακό χώρο των Βαλκανίων, τόνισε και ο CEO του Βουλγαρικού χρηματιστηρίου Manyu Moravenov.  
 
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register