Skip to main content

Φόρουμ ΔΕΘ: Ποιες κινητοποιήσεις θα γίνουν, ποιες ματαιώθηκαν

Η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ και η υποκατάσταση της από το Thessaloniki Helexpo Forum επέφερε αλλαγές στον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων.

Η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ και η υποκατάστασή της από το Thessaloniki Helexpo Forum επέφερε αλλαγές στον προγραμματισμό και της... αντίπερα όχθης, δηλαδή σε όσα ετοίμαζαν τα διάφορα συνδικάτα και σωματεία τα οποία διαδηλώνουν κάθε χρόνο, ανήμερα των εγκαινίων της Έκθεσης.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, πυροδοτούσε και τις διάφορες κινητοποιήσεις, με μαζικότερες τις συγκεντρώσεις και πορείες τις οποίες διοργάνωναν το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Φέτος, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Απέχουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

Έπειτα από αρκετή σκέψη και διάφορες συζητήσεις, τα δύο μεγαλύτερα τριτοβάθμια σωματεία (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), μαζί και το ΕΚΘ, αποφάσισαν τελικά να ματαιώσουν τις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις τις οποίες είχαν προγραμματίσει. Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη, δεν θα γίνει η καθιερωμένη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, ούτε φυσικά και πορεία προς το χώρο της ΔΕΘ. Αναβάλλεται επίσης η εκδήλωση την οποία έκαναν τα συνδικάτα την παραμονή των εγκαινίων στην οποία παρουσιάζονταν στοιχεία και έρευνες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, κάθε χρόνο δημοσιοποιούνταν σε ειδική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, τα προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης και τα ποσοστά ανεργίας ανά περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να δοθούν στη δημοσιότητα, μέσω δελτίου Τύπου, χωρίς την οργάνωση συνέντευξης. “Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε όπως τα προηγούμενα χρόνια γι' αυτό, για την ασφάλεια των εργαζομένων κυρίως, αποφασίστηκε η ματαίωση των καθιερωμένων κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων” δήλωσε ο κ. Κυπριανίδης.

Το ΠΑΜΕ θα είναι εκεί

Αντιθέτως, το ΠΑΜΕ, το οποίο πρόσκειται στο ΚΚΕ, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, έστω και με κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με τα καθιερωμένα. Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτίδης το ΠΑΜΕ θα κάνει κανονικά το πρόγραμμά του. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο οποίος προέκυψε έπειτα από σύσκεψη η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα το συλλαλητήριο θα διοργανωθεί, αυτή τη φορά στην πλατεία της ΧΑΝΘ, αντί αυτής της Αριστοτέλους, όπερ σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει η καθιερωμένη πορεία. Θα διοργανωθεί πιθανότατα στο μοντέλο της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα, στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου, με κεντρικό σύνθημα το “πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!”.

Το πρωί της ίδιας μέρας πρόκειται να γίνει μια δράση για το ζήτημα του νερού με στόχο τη διατήρησή του ως δημόσιου αγαθού. Θα γίνει σε ανοιχτό χώρο, λόγω κορωνοϊού, με τη συμμετοχή των συνδικάτων των εργαζομένων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, καθώς και άλλων φορέων. Το πολιτικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ειδικής συνέντευξης Τύπου.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν πιθανότατα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και από άλλες συλλογικότητες. Έως τώρα έχει οριστικοποιηθεί η συγκέντρωση την οποία θα κάνει η Λαϊκή Ενότητα στην πλατεία Αγίας Σοφίας το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία προς το χώρο της ΔΕΘ.