Skip to main content

Φόρουμ Υγείας: 60.000 θάνατοι στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχει πρόληψη

To Forum για την Υγεία, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στις 24 και 25 Νοεμβρίου, θα καταδείξει την αναγκαιότητα της πρόληψης.

Στο μισό θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι κάθε χρόνο στην Ελλάδα δηλαδή στους 60.000 από 120.000 σήμερα εάν εφαρμόζαμε στην καθημερινότητά μας απλούς κανόνες πρόληψης. Έτσι, με δεδομένο ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 90.000 ετησίως θα μπορούσαμε να έχουμε αύξηση του πληθυσμού κατά 30.000 κάθε χρόνο. Αυτό τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ζαχαρίας Καπλανίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΖΙΤΑ και πρόεδρος του 4ου Φόρουμ Υγείας που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.  Είναι η πρώτη φορά που το Φόρουμ Υγείας, ο καθιερωμένος στην Αθήνα θεσμός «ανοίγει τα φτερά» του για να επικοινωνήσει το μήνυμά του και στη Μακεδονία.

Όπως ο αποκάλυψε ο κ.Καπλανίδης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του πανεπιστημίου του Σιάτλ, που θα παρουσιαστεί στο Φόρουμ το 51,5% των θανάτων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλεται καθαρά σε αμέλεια των πολιτών σε θέματα πρόληψης, δηλαδή στην έλλειψη ενημέρωσης ή σε προσωπική αδιαφορία.  Κατά τον ίδιο στην Ελλάδα εξαιτίας της έλλειψης πρόληψης χιλιάδες άνθρωποι αρρωσταίνουν βαριά  «με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία Δημοσίου και Νοικοκυριών».  «To Forum για την Υγεία, έρχεται με όχημα την έγκριτη ενημέρωση από τους ειδικούς επιστήμονες, να καταδείξει και συγχρόνως να αφυπνίσει τον Έλληνα πολίτη στην αναγκαιότητα της πρόληψης σε θέματα υγείας» επισήμανε.

Η διευθύντρια Α΄Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer Μαγδαληνή Τσολάκη αναφέρθηκε στις μελέτες που αποδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας. Σύμφωνα με την κυρία Τσολάκη, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατάθλοψη, το κάπνισμα και η χαμηλή εκπαίδευση αποτελούν οι αιτίες για την εκδήλωση της άνοιας σε 3 από τους 10 ασθενείς. Η κυρία Τσολάκη αναφέρθηκε στους δυνητικούς μηχανισμούς για τη προφύλαξη από την άνοια, όπως η μεσογειακή διατροφή, η συνεχής εκπαίδευση του μυαλού. η σωματική άσκηση, η πλούσια κοινωνική ζωή κα. Στα κέντρα ημέρας των Εταιρειών της νόσου Alzheimer σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν χώρα οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, προγράμματα που έχουν ως στόχο την εξάσκηση του νου μέσα από δομημένες ασκήσεις που βιώνονται ευχάριστα από τους συμμετέχοντες. Στο Φόρουμ η κυρία Τσολάκη θα μιλήσει μεταξύ άλλων και για τις ελπίδες που υπάρχουν σχετικά με το νέο εμβόλιο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και το οποίο αναμένεται να σταματά τη διαδικασία της νευροεκφύλισης αλλά και για τα νέα φάρμακα που θα επιτυγχάνουν την αργή εξέλιξη της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην επιτακτική ανάγκη για έγκαιρη και αντικειμενική βιολογική πρόγνωση-διάγνωση της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής,  Γεώργιος Παυλίδης, εφευρέτης του Τεστ Παυλίδη, το μοναδικό διεθνώς βιολογικό τεστ με πρόγνωση από την προσχολική ηλικία. Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων του κ.Παυλίδη στο Φόρουμ σχετικά με το θέμα «Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες-διάσπαση προσοχής(ΔΕΠΥ) τεστ και μέθοδος Παυλίδη» θα παρέχονται  δωρεάν εξετάσεις και ανιχνεύσεις πιθανών δυσκολιών στους συμμετέχοντες ενώ δεν χρειάζεται κανενός είδους προεγγραφή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παυλίδης στη διάλεξη του ομογενή καθηγητή Ιατρικής του Harvard Stefanos Kales, ο οποίος ηγείται διεθνώς των ερευνών για την αξία της Μεσογειακής διατροφής και ιδιαιτέρως της Ελληνικής.

Στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Forum που για πρώτη φορά έρχεται στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εισηγητής στο Forum πλαστικός χειρουργός, Θανάσης Εξαδάκτυλος.  Συγκεκριμένα εστίασε στην ημερίδα του Ιατρικού Τουρισμού επισημαίνοντας ότι ως χώρα πρέπει να επιδιώξουμε την ανάπτυξή του λόγω τω συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας αλλά και ως Θεσσαλονίκη, για τους ίδιους λόγους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουμε τη δυναμική εφόσον υπάρξει συνεπής και αποτελεσματικός σχεδιασμός «η Ελλάδα σύντομα να καταστεί προορισμός για ανθρώπους που αναζητούν υπηρεσίες υγείας εκτός της πατρίδας τους κυρίως λόγω ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών»

Περισσότεροι από 200 ομιλητές στο Φόρουμ

Περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι ομιλητές, κορυφαίοι επιστήμονες και ιατροί της Βόρειας Ελλάδας αλλά και εκλεκτοί καλεσμένοι από όλη την χώρα και το εξωτερικό,  εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και καταξιωμένοι ερευνητές συγκεντρώνονται στις 24 και 25 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα Υγείας, Διατροφής και Ομορφιάς. Το Forum θα διεξαχθεί  στους χώρους του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, σε δύο παράλληλες αίθουσες (ΥΓΕΙΑ & ΑΦΡΟΔΙΤΗ) ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν Ημερίδες του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής.

Το πρόγραμμα των ομιλιών καλύπτει κάθε σημαντική πτυχή της σύγχρονης ιατρικής και επιστημονικής έρευνας. Θέματα όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, η στυτική δυσλειτουργία, η υγεία των ματιών, η οστεοπόρωση, το ευερέθιστο έντερο, η δυσλεξία, ο καρκίνος του προστάτη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπογονιμότητα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλοί άλλοι τομείς στο χώρο  της Ομορφιάς και της Διατροφής, όπως η κυτταρίτιδα, η τριχόπτωση, η αντιγήρανση, η βλεφαροπλαστική, η ακμή κλπ θα αναλυθούν από τους ομιλητές.