Skip to main content

Φωταγώγηση του δημαρχείου Θεσσαλονίκης για τα 83 χρόνια από τη Νύχτα των Κρυστάλλων

Θα φωταγωγηθεί το δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Τρίτη στο πλαίσιο των 83 χρόνων από τη Νύχτα των Κρυστάλλων - Μηνύματα από Ζέρβα και Σαλτιέλ

Ογδόντα τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, της σειράς πογκρόμ κατά του εβραϊκού πληθυσμού που εξαπέλυσαν οι Ναζί στη Γερμανία και στα προσαρτημένα εδάφη της και αύριο (9/11/2021), με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, ο οργανισμός International March of the Living πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά τη διεθνή εκστρατεία #LetThereBeLight, στην οποία συμμετέχουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΙΚΘ, θα υπάρξει φωταγώγηση του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με μηνύματα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ, από τις 19:00 έως τις 24:00, σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και αμοιβαίας δέσμευσης στην κοινή μάχη κατά του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

Στη διάρκεια των επιθέσεων τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», οι Ναζί κατέστρεψαν συνολικά 267 συναγωγές στη Γερμανία, την Αυστρία και την περιοχή Σουδητία της Τσεχοσλοβακίας. Πολλές συναγωγές παραδόθηκαν στις φλόγες όλη τη νύχτα σε πλήρη θέα του κοινού και των ανδρών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι είχαν λάβει εντολές να παρέμβουν μόνο για να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρκαγιών σε γειτονικά κτίρια. Μέλη των Ταγμάτων Εφόδου και της Χιτλερικής Νεολαίας έκαναν θρύψαλα τις βιτρίνες περίπου 7500 επιχειρήσεων εβραϊκής ιδιοκτησίας και λεηλάτησαν τα εμπορεύματά τους. Πολλά εβραϊκά κοιμητήρια βεβηλώθηκαν με μανία. Καθώς οι διωγμοί εξαπλώνονταν, μονάδες των SS και της Γκεστάπο (Μυστικής Κρατικής Αστυνομίας) συνέλαβαν 30.000 Εβραίους. Οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρθηκαν από τις τοπικές φυλακές στο Νταχάου, το Μπούχενβαλτ, το Σαξενχάουζεν και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία #LetThereBeLight μπορείτε να βρείτε στο www.motl.org/let-there-be-light