Skip to main content

Φωτιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Απεγκλωβισμός 44 ατόμων-Δύο άνδρες διασωληνώθηκαν (vid)

Απεγκλωβίστηκαν συνολικά 44 άτομα, δύο εκ των οποίων μεταφέρονται διασωληνωμένοι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Σε κτήριο δίπλα από αυτό που στεγάζονται τα δύο Επιμελητήρια, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό, φαίνεται πως ξεκίνησε, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, η φωτιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της Αριστοτέλους και της οδού Εγνατίας. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο από την Πυροσβεστική.

Διαβάστε σχετικά - Φωτιά σε κτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Συνολικά εννέα άτομα σε δύο νοσοκομεία

Όπως σημείωσε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, οι έντονοι καπνοί μεταφέρθηκαν στα κτήρια των Επιμελητηρίων καθώς σε ένα ακόμα κτήριο επί της Εγνατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση της Πυροσβεστικής έγινε από τρία διαφορετικά σημεία, από την Αριστοτέλους, από τη Σολωμού και από την Εγνατία.

«Είχαμε πληροφορίες ότι πρόκειται για εγκλωβισμένα άτομα, ειδοποιήσαμε αμέσως μεγάλη δύναμη, 12 οχήματα με 40 άνδρες ανάμεσά τους δύο ειδικά οχήματα, για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουν αν έπρεπε άτομα από τα μπαλκόνια», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

Μάλιστα, τόνισε πως «περιβάλλαμε από τρεις πλευρές το κτήριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά η οποία τελικά δεν ήταν στο κτήριο γραφείων, αλλά στο διπλανό το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και είχε και σκουπίδια μέσα. Από εκεί μάλλον ξεκίνησε η πυρκαγιά και δημιουργήθηκε μεγάλο θερμικό φορτίο, γι'αυτό υπήρχε και ο έντονος καπνός που φαινόταν από μακριά. Η φωτιά δεν πέρασε στο διπλανό κτήριο».

Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, Αλέξης Σφελινιώτης, σημείωσε ότι το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε ακάλυπτο χώρο.

«Παρείχαμε συνδρομή στους συναδέλφους από την Πυροσβεστική και βεβαιωθήκαμε ότι δεν υπήρχε κανένα άτομο που να βρίσκεται σε κίνδυνο και μεταδίδαμε τις πληροφορίες που λαμβάναμε από πολίτες στους πυροσβέστες ώστε με ασφάλεια να απεγκλωβιστούν όλοι. Όλα πήγαν καλά», τόνισε.

44 άτομα απεγκλωβίστηκαν, τα περισσότερα παιδιά

Απεγκλωβίστηκαν συνολικά 44 άτομα, δύο εκ των οποίων μεταφέρονται διασωληνωμένοι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ανάμεσα στους απεγκλωβισμένους ήταν και 30 μαθητές που βρίσκονταν σε φροντιστήριο σε παρακείμενο κτήριο.

Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε, όταν εξερράγη κλιματιστικό στο πίσω μέρος του κτηρίου, το οποίο και έπεσε σε στοίβα με παλέτες, έτσι πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Εννέα τραυματίες

Συνολικά εννέα άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετά τη φωτιά.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έξι εξ αυτών έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου: οι τέσσερις με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα και οι δύο διασωληνωμένοι. Άλλα τρία άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος με ελαφρά, επίσης, αναπνευστικά προβλήματα.

Οι δύο διασωληνωμένοι είναι άνδρες 27 και 55 ετών αντίστοιχα.

Αναστάτωση προκλήθηκε και σε φροντιστήριο σε επταώροφη πολυκατοικία επί της οδού Εγνατίας 76 όπου παιδιά χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής άμεσα από το κτήριο. Να σημειωθεί πως δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός.

Να σημειωθεί πως επί τόπου βρέθηκαν πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στα άτομα που απεγκλωβιζόνταν.

Αναπνευστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν άτομα που κατάφεραν να εξέλθουν από τη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε κτήριο κοντά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν έγκαιρα από το κτήριο που στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρά τον πυκνό καπνό. Γυναίκα που βρισκόταν σε κτήριο δίπλα από αυτό που πήρε φωτιά αναφέρει πώς αυτή μαζί με άλλα έντεκα άτομα κατάφεραν να βγουν χρησιμοποιώντας τις σκάλες, σύμφωνα με οδηγίες της πυροσβεστικής. Η γυναίκα ανέφερε ότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και σημείωσε ότι δεν άκουσε κάποια έκρηξη. «Βέβαια φοβηθήκαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Μία άλλη γυναίκα αναφέρει ότι στον έβδομο όροφο κτηρίου επί της Εγνατίας υπάρχει φροντιστήριο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και παιδιά, όταν ξέσπασε φωτιά. Η γυναίκα, μητέρα του παιδιού που βρισκόταν στο φροντιστήριο, τόνισε ότι τα παιδιά τρόμαξαν πολύ. Η ίδια έλαβε κλήση από την κόρη της για τη φωτιά και έσπευσε στο σημείο για να βεβαιωθεί πως η κόρη της ήταν καλά στην υγεία της. Από το φροντιστήριο δεν τραυματίστηκε κανένα παιδί και όλα κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το κτήριο.