Skip to main content

Φωτίου: Θα λυθεί το θέμα με τις μειώσεις επιδομάτων στους τρίτεκνους

Η αν. υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπιστεί, ενώ κατηγόρησε για υποκρισία τη ΝΔ

Αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι μειώσεις επιδομάτων στους δικαιούχους τρίτεκνους/πολύτεκνους με συγκριτικά υψηλότερα εισοδήματα, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, διαβεβαίωσε πως το θέμα θα επιλυθεί.

Η κ. Φωτίου παραδέχτηκε στην ομιλία της στη Βουλή ότι οι δύο υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες των τριτέκνων και των πολυτέκνων θα δουν μειώσεις στα επιδόματά που λαμβάνουν, ενώ τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί χωρίς να ξεκαθαρίσει εάν οι αλλαγές θα γίνουν πριν ή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Είμαστε εδώ ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ακόμη και αυτές τις μειώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά. Προανήγγειλε, επίσης, ότι εντός του 2018 θα εφαρμοστούν «μεγάλες πολιτικές για το παιδί. «Θα το δείτε αυτό και πολύ σύντομα» ξεκαθάρισε.

Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, επισήμανε πως από το 1993 που βγήκε το πόρισμα με τους τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν έκαναν τίποτα.

«Παίζετε μέσα εδώ με τα όσια των οσίων υποτίθεται που είναι το δημογραφικό. Από το 1993 που βγήκε το πόρισμα για το δημογραφικό δεν κάνατε τίποτα. Σας αφήνει παγερά αδιάφορους το δημογραφικό που έχει παραμέτρους πολλές. Η πρώτη είναι η ανεργία. Ποιος κάνει παιδί όταν δεν έχει εργασία; Το δεύτερο επίπεδο είναι η φτώχεια. Η παιδική φτώχεια, τι κάνατε εσείς; Εμείς δίνουμε 130.000 γεύματα για το παιδί. Είστε υποκριτές μέχρι θανάτου περί του δημογραφικού», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αυξάνεται σημαντικά το κονδύλι για τα οικογενειακά επιδόματα. Τόνισε, δηλαδή, ότι θα λάβουν επίδομα 800.000 οικογένειες και από αυτές οι 738.000 «θα δουν μεγάλες αυξήσεις». «Πολύ μεγάλες αυξήσεις θα δουν αυτοί που έχουν το ένα και τα δύο παιδιά, αφού από 40 ευρώ που έπαιρνε το παιδί, θα πάρει τώρα 70 ευρώ τον μήνα και από 80 ευρώ που έπαιρναν τα δύο παιδιά στη δίτεκνη οικογένεια, θα πάρει τώρα 140 ευρώ τον μήνα» ανέφερε η κυρία Φωτίου.

Για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες η κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι περίπου 100.000. Εξ’ αυτών οι 50.000 θα λάβουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιπες που έχουν υψηλότερο εισόδημα θα υποστούν μειώσεις. Συνολικά, πάντως, όπως ανέφερε οι τρίτεκνοι θα λάβουν 420 ευρώ επιπλέον (από 2.940 ευρώ θα ανέβουν στα 3.300 ευρώ). Οι τετράτεκνοι θα πάρουν επιπλέον 1.120 ευρώ, (από 3.920 ευρώ θα πάνε στα 5.040 ευρώ). Οι πεντάτεκνοι θα πάρουν 1.820 ευρώ επιπλέον (από 4.900 ευρώ σε 6.720 ευρώ) και Οι εξάτεκνοι θα λάβουν επιπλέον 2.520 ευρώ (από 5.880 ευρώ σε 8.400 ευρώ).