Skip to main content

Φόβοι για κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών - Χωρίς επιδότηση το φυσικό αέριο

Το ποσό για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης από 95 εκατ. ευρώ θα διπλασιαστεί

Με αυξήσεις στην επιδότηση του ρεύματος και στο επίδομα θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία κινείται εκτός ελέγχου.

Το ποσό για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ από περίπου 200 εκατ. ευρώ και η επιδότηση της κιλοβατώρας από 9 ευρώ τον μήνα σε 14-15 ευρώ. Αντίστοιχα, το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, από 95 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, θα διπλασιαστεί ώστε να δοθεί η ενίσχυση και σε νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, δε θα δοθεί ειδικό επίδομα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι η τιμή του θα είναι υπερδιπλάσια συγκριτικά με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα λάβουν ενίσχυση μόνο μέσω του επιδόματος θέρμανσης.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, ενώ συζητήθηκαν ήδη με τους θεσμούς, σε σύσκεψη χθες, καθώς επιφέρουν σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος για τον πρϋπολογισμό φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλασιασμό της δαπάνης που έχει ανακοινωθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και για το επίδομα θέρμανσης.

Την ίδια ώρα, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας φοβούνται ότι οι ανατιμήσεις θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών κι εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό, καθιστώντας τα μέτρα στήριξης ανεπαρκή.

Πηγή: Καθημερινή