Skip to main content

Φοβίζει η αυξητική τάση στα κρούσματα - Στον αέρα άνοιγμα σχολείων και αγορά

Θορυβημένοι οι ειδικοί μετά την άνοδο στα ημερήσια κρούσματα - Σε εγρήγορση για λήψη νέων μέτρων ή ακόμη και αναστολή της άρσης όσων ανακοινώθηκαν

Την έντονη ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η αυξητική τάση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων ή ακόμη και αναστολής των ήδη αρθέντων, όπως αυτά για την αγορά και το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας αυτής είναι η σημερινή δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. «Τα δεδομένα της Πέμπτης θα είναι είναι αυτά που θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα σχολεία, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς, εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα, καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές της Αττικής προκαλεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι την Παρασκευή αναμένεται να συνεκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως όλα δείχνουν, η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι μια μέρα κρίσιμων αποφάσεων.

Εξάλλου, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν απέκλεισε να αλλάξει η μέχρι σήμερα ειλημμένη απόφαση αν τα πράγματα χειροτερέψουν τονίζοντας ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, ούτε τη λήψη νέων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο».

Ο κ. Γώγος εξήγησε ακόμη ότι «τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά».

Παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, επισήμανε ότι επί του παρόντος δεν παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως τόνισε, αν διαπιστωθεί ότι σε βάθος 5-7 ημερών υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης προληπτικών μέτρων νωρίτερα, προτού υπάρξει επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος θεωρούνται επικίνδυνοι μήνες και για τον ιό της γρίπης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι έως το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός.

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος απέδωσε την αύξηση κρουσμάτων σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από τα δεδομένα ενός 24ωρου. Όπως είπε, πρέπει να εξεταστεί αν πρόκειται για τυχαία αύξηση ή αν θα επιβεβαιωθεί μια σχετική τάση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναζητείται μια καλή ισορροπία ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο, ενώ επεσήμανε ότι η νέα μετάλλαξη είναι κι αυτή μια παράμετρος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν μέτρα εκ νέου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ανακοινώθηκαν για όλη τη χώρα 842 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 15 ημερών. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά (427) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 65.