Skip to main content

«Frankfurter Allgemeine Zeitung»: 70 χρόνια ιστορίας

Πώς αντιμετωπίζει τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή η «FAZ», μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της χώρας.

Ο εκδότης της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Μπέρτολτ Κούλερ ανυπομονεί για την προγραμματισμένη μετακόμιση των γραφείων της εφημερίδας το 2021. Η μετακόμιση μιας από τις πιο γνωστές εφημερίδες της Γερμανίας δηλώνει αλλαγή για τη σύνταξη της εφημερίδας και σηματοδοτεί την επίσημη είσοδό της στην ψηφιακή εποχή. Εξάλλου, η ψηφιακή αλλαγή απασχόλησε το σύνολο του κλάδου των εφημερίδων στη Γερμανία όταν η κυκλοφορία και οι διαφημίσεις τους άρχισαν να μειώνονται.

Όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, η 70χρονη πλέον FAZ αναζητά το μέλλον της ψηφιακά και επιδιώκει να γίνει καλύτερη. «Η FAZ χρειάζεται περισσότερες τεχνολογικές δυνατότητες» τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, Τόμας Λίντερ. Επίσης, θέλει να ορίσει νέες τιμές για ψηφιακές προσφορές καθώς οι δικές της ήταν υψηλότερες σε σχέση με άλλες εφημερίδες. «Γνωρίζουμε οι ίδιοι ότι με αυτήν την πολιτική τιμολόγησης έχουμε αυξήσει πολύ τα εμπόδια εισόδου για νέους πελάτες. Πρέπει να αναθεωρήσουμε» συμπλήρωσε ο Λίντερ.

Μια εφημερίδα με ιστορία

Η καθημερινή εφημερίδα από τη Φρανκφούρτη έχει μεγάλη ιστορία: υπήρξε ένα ποιοτικό και πρωτοποριακό μέσο στη Γερμανία, παρήγαγε σημαντικούς συντάκτες, κέρδισε βραβεία και διεθνή αναγνώριση. Ο ιστορικός Πέτερ Χόρες έγραψε ότι το ύφος της FAZ συνδέει την «αξιοπρεπή εμφάνιση, τα μεγάλα κείμενα, την υψηλού επιπέδου γερμανική γλώσσα και την ισορροπημένη επιχειρηματολογία».

Στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης την 1η Νοεμβρίου 1949 υπήρχε ένα άρθρο με τίτλο: «Εφημερίδα για τη Γερμανία: Δεν θέλουμε να γράφουμε για όσους είναι νωθροί στη σκέψη». Σύμφωνα με τα στοιχεία της FAZ, η αρχική κυκλοφορία ανερχόταν σε 60.000 αντίτυπα.

Η στροφή στην ψηφιακή έκδοση

Η κυκλοφορία της εφημερίδας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο παρατηρείται και σε ολόκληρο τον κλάδο του Τύπου. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Γραφείου Ελέγχου Κυκλοφορίας Εφημερίδων (IVW), το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η FAZ πούλησε 227.500 αντίτυπα ημερησίως (Δευτέρα έως Παρασκευή). Πέντε χρόνια πριν η εικόνα ήταν διαφορετική. Το δεύτερο τρίμηνο του 2014 πουλήθηκαν σχεδόν 303.000 αντίτυπα ενώ στις αρχές του 2000 ήταν 392.000 αντίτυπα.

Ο αρχισυντάκτης ψηφιακών προϊόντων της FAZ, Κάρστεν Κνοπ, διαπιστώνει ότι από την ψηφιακή μορφή της εφημερίδας υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και για την έντυπη. Οι ίδιοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις προτιμήσεις των αναγνωστών και να επενδύσουν σε νέα προϊόντα. Επιστρέφοντας στα λεγόμενα του Χόρες: «Το σήμα της FAZ ως συνώνυμο της ποιοτικής δημοσιογραφίας φυσικά δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα. Είναι πολύ ισχυρή, παγιωμένη και περιζήτητη».

Άννα Ρίνγκλε (dpa)

Επιμέλεια: Μαγδαληνή Γκόγκου

Πηγή: Deutsche Welle