Skip to main content

Φρέσκο ξινολάχανο: Ένα καινοτόμο προϊόν στην ελληνική αγορά από τη Lagadas Farm

Ο Άγγελος Καμαριώτης της Lagadas Farm δημιούργησε το Φρέσκο Ξινολάχανο, το πρώτο στην Ελλάδα σε χύμα μορφή, χωρίς καμία θερμική επεξεργασία.

Εμπνεύστηκε την ιδέα από τη vegan μητέρα του, βασίστηκε σε μια παραδοσιακή συνταγή, έκανε πολύμηνες δοκιμές, πρόσθεσε την πολυετή εμπειρία της εταιρείας του στο λάχανο και έβγαλε στην αγορά ένα νέο, καινοτόμο προϊόν, πλούσιο σε προβιοτικά, το οποίο κερδίζει δικαιωματικά τον τίτλο της υπερτροφής.

Ο Άγγελος Καμαριώτης της Lagadas Farm δημιούργησε το Φρέσκο Ξινολάχανο, το Raw Sauerkraut, όπως είναι γνωστό διεθνώς, το πρώτο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε χύμα μορφή, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και χωρίς καμία θερμική επεξεργασία, γεγονός που το βοηθά να διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά του συστατικά και το υψηλό προβιοτικό του φορτίο.

Μπορεί το Φρέσκο Ξινολάχανο της Lagadas Farm να χρειάζεται μόνο λάχανο και αλάτι για να παραχθεί, η διαδικασία της φυσικής ζύμωσης όμως με την οποία οι υδατάνθρακες του λάχανου μετατρέπονται σε γαλακτικό οξύ, ώστε να παραχθούν τα προβιοτικά, είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Παράγοντες όπως η αλατότητα, η θερμοκρασία και το PH πρέπει να ελέγχονται καθημερινά για 4 περίπου εβδομάδες, προκειμένου να εξασφαλισθεί το τέλειο αποτέλεσμα. Άλλο τόσο δύσκολη, όπως λέει στη Voria.gr ο Άγγελος Καμαριώτης, είναι και η διαδικασία συνεχούς τροφοδότησης της αγοράς, καθώς πρέπει να έχεις διαρκώς φρέσκο προϊόν, το οποίο, από τις εγκαταστάσεις στα σημεία πώλησης και μέχρι να φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή, συνεχίζει να ζυμώνεται, συνεχίζει επομένως να είναι μια ζωντανή τροφή.

Ξυπνά μνήμες από το παρελθόν

Το Φρέσκο Ξινολάχανο της Lagadas Farm βρίσκεται ήδη σε χύμα μορφή σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης με πανελλαδική παρουσία, ενώ αυτό τον καιρό ετοιμάζεται να τοποθετηθεί σε καταστήματα υγιεινής διατροφής στην Αθήνα, αυτή τη φορά όμως και συσκευασμένο, σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων, όπου το προϊόν θα διατηρεί την φρεσκάδα του μέχρι και οκτώ μήνες, αφού θα περιέχονται και οι χυμοί του.

Ήδη το Φρέσκο Ξινολάχανο τυγχάνει θερμής υποδοχής από τους καταναλωτές, ξυπνώντας τους μάλιστα μνήμες από το παρελθόν.
«Ούσα τα τελευταία 20 χρόνια χορτοφάγος και λάτρης της υγιεινής διατροφής, η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα φρέσκο ξινολάχανο σπίτι για όλους. Μαθαίνοντας για την τεράστια τάση των καταναλωτών ιδιαίτερα στο εξωτερικό προς τα ζυμούμενα προϊόντα και διαβάζοντας πολλές μελέτες για τα οφέλη που έχουν οι ζωντανές, μη παστεριωμένες τροφές, αποφάσισα ότι το προϊόν αυτό έπρεπε να το παράγουμε και να το προσφέρουμε στους Έλληνες καταναλωτές. Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε το περιζήτητο αυτό προϊόν στο εξωτερικό να το δημιουργήσουμε για την ελληνική αγορά και μάλιστα σε χύμα μορφή, σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία» λέει ο Άγγελος Καμαριώτης. Το ξινολάχανο, αν και έχει ταυτιστεί με τη γερμανική κουζίνα, είναι στην πραγματικότητα εφεύρεση των Κινέζων, που έκαναν πρώτοι ζύμωση λάχανου μέσα σε κρασί ρυζιού πριν από 2.000 χρόνια.

Τα οφέλη

Το φρέσκο ξινολάχανο είναι η απόλυτη πηγή προβιοτικών, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, βιταμίνες Α, C και Κ, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Σύμφωνα με μελέτες, βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στην ομαλή εντερική λειτουργία, συμβάλει στην πεπτική διαδικασία και διατηρεί την υγιή χλωρίδα του εντέρου. Το ζυμωμένο λάχανο είναι πιο εύπεπτο από το ακατέργαστο λάχανο και μπορεί να μειώσει τα πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέριο, ενώ έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το φρέσκο ξινολάχανο «κάθεται» στους δικούς του ζυμωμένους χυμούς και διατηρείται με όλα του τα ένζυμα, βιταμίνες και ευεργετικά βακτήρια χωρίς την απώλεια οποιουδήποτε από αυτά μέσω θερμικής διαδικασίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε ορισμένες πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Όπως σημειώνει ο κ. Καμαριώτης, μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπίστωσε ότι ασθενείς που πάσχουν από IBS και πρόσθεσαν ζυμωμένο λάχανο στη διατροφή τους, παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων τους. Επίσης μελέτη που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Microbiology and Biotechnology διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα. Μεταξύ των υπόλοιπων ωφελειών του είναι πως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για παθήσεις όπως οι διαταραχές της ουροδόχου κύστης και να δυναμώσει τα οστά, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ.

Η πιο γνωστή χρήση του sauerkraut είναι στο χοτ ντογκ, μπορεί κανείς όμως να το χρησιμοποιήσει σε σούπες, ως χωνευτικό, σε παρασκευές αυγών, στο τοστ, σε σαλάτες, στα burgers και στα tacos.
Η Lagadas Farm με έδρα στον Λαγκαδά, είναι μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, από το χωράφι στο ράφι, αφού έχει δικές της καλλιέργειες κηπευτικών και διαθέτει πάνω από 30 κωδικούς, όπου πρωταγωνιστούν τα χειροποίητα γεμιστά τουρσιά, μεταξύ των οποίων το γεμιστό μελιτζανάκι, η πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με ψιλοκομμένα λαχανικά, οι λαχανομπουκίτσες, το σούσι λαχανικών και το βραβευμένο Bread & Butter Pickles, ενώ σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της είναι και το λάχανο τουρσί.