Skip to main content

FT: Πώς θα μοιραστούν οι ηγετικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει σε ρεπορτάζ της το φαβορί για την προεδρία στην Κομισιόν, ενώ κάνει λόγο και για την ηγεσία στην ΕΚΤ.

Ο Ολλανδός υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, αναδεικνύεται τελικά στο μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Η επιλογή του δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο και ανοίγει τον δρόμο για να μοιραστούν και τα υπόλοιπα κορυφαία πόστα της κοινότητας, με την τήρηση ισορροπιών μεταξύ πολιτικών δυνάμενων και κρατών- μελών.

Μέτα την Die Welt, που μετέδωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην Οσάκα να μην είναι ο Γερμανός υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, και οι Financial Times σε δικό τους ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η θέση θα πάει πιθανότατα στον Τίμερμανς. Ο Βέμπερ δεν μπορεί βεβαίως να αγνοηθεί ως υποψήφιος του κόμματος, που απέσπασε το υψηλότερο ποσοστό στις Ευρωεκλογές, και έτσι θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και για το πρόσωπο, που θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους FT παρά το γεγονός ότι η Γερμανία θα χάσει την προεδρία της Κομισιόν, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γενς Βάιντμαν μάλλον δεν θα είναι ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι. Αντιθέτως η θέση πιθανότατα θα πάει σε έναν Γάλλο, τον Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και για το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος. Πάντως η Άγκελα Μέρκελ άνοιξε την πόρτα στο Τίμερμανς, αναγνωρίζοντας πως ο Ολλανδός και ο Βέμπερ είναι οι «μόνοι πραγματικοί υποψήφιοι» για την προεδρία της Κομισιόν. Έδωσε έτσι τέλος σε σενάρια που ήθελαν την Μαργκρέτε Βεστάγκερ ή και τον Μάριο Ντράγκι να διεκδικούν τη θέση.

Από την πλευρά του και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε «πολιτική αλλαγή» στην προεδρία της Κομισιόν. Η Μαδρίτη διεκδικεί και εκείνη ένα από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, αλλά για την προεδρία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα στηρίξει τον Τίμερμανς.