Skip to main content

FT: Τα πάνω - κάτω στην οικονομία της Ευρωζώνης με Ελλάδα και Γερμανία

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στη μείωση του δείκτη παραγωγής στη Γερμανία και τη γρήγορη ανάπτυξη της Ελλάδας.

Στα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία εστιάζει δημοσίευμα των Financial Times συγκρίνοντας δείκτες της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης «η οικονομία της Ευρωζώνης έχει γυρίσει τα πάνω-κάτω. Η Γερμανία, η κεντρική βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης κατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη παραγωγής σε επίπεδο δεκαετίας. Στον ίδιο τομέα η Ελλάδα - η οποία για πολύ καιρό ήταν το οικονομικό «καμένο χαρτί» της ευρωπαϊκής οικονομίας - αναπτύσσεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στην ζώνη του ευρώ».

Σύμφωνα με το άρθρο η μείωση του εν λόγω δείκτη στη Γερμανία υπογραμμίζει το «πόσο ευάλωτη» είναι η γερμανική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές ενώ για την Ελλάδα «αποτελούν το τελευταίο σημάδι μιας καθυστερημένης ανάκαμψης μετά από μια τεράστια οικονομική αποτυχία».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στα ελληνικά ομολόγα τα οποία «εξακολουθούν να προσφέρουν τη μεγαλύτερη απόδοση στην ευρωζώνη αλλά οι επενδυτές που αναζητούν κέρδη έχουν σπρώξει το επιτόκιο στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ του 1,3% για το 10ετες ενώ την ίδια ώρα η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα δίνει εμπιστοσύνη στους επενδυτές ότι το χρέος της είναι λιγότερο επικίνδυνο από ό,τι προηγουμένως».

«Τα ελληνικά επιτόκια φαντάζουν δελεαστικά και οι βελτιωμένοι βασικοί οικονομικοί δείκτες δεν λένε στους αγοραστές να μείνουν μακριά» σημειώνει ο αναλυτής της Rabobank, Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ.