Skip to main content

Φτηνές κάρτες απεριορίστων διαδρομών και δωρεάν μετακινήσεις για νέους στο πακέτο της ΔΕΘ

Μέτρα ενίσχυσης της χρήσης των συγκοινωνιών, στα πρότυπα χωρών όπως η Γερμανία βρίσκονται προς ένταξη στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Μέτρα ενίσχυσης της χρήσης των συγκοινωνιών, στα πρότυπα αντίστοιχων δράσεων άλλων χωρών όπως της Γερμανίας, βρίσκονται προς ένταξη στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review, στο «τραπέζι» βρίσκονται δύο προτάσεις: Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός πακέτου απεριορίστων διαδρομών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες στη Γερμανία και το οποίο έδινε μηνιαίες κάρτες για λεωφορεία, μετρό, τραμ και προαστιακό σιδηρόδρομο κόστιζαν μόλις 9 ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση είναι πιο στοχευμένη, καθώς προβλέπει την παροχή δωρεάν καρτών απεριορίστων διαδρομών στους νέους έως 29 ετών, καθώς όπως και πέρσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει και φέτος ξεχωριστό πακέτο μέτρων για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα «κλειδώσει» το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γράψει το MR, τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου αφού συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις ανά τομέα πολιτικής και «μετρήσει» τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο έχει διαθέσιμο για να κινηθεί θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να κοστολογηθούν πολύ λεπτομερώς καθώς ήδη οι οργανισμοί συγκοινωνιών αντιμετωπίζουν επιπλέον βάρη, λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) που είδαν τον λογαριασμό του ρεύματος το πρώτο εξάμηνο του 2022 να εκτοξεύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός της εταιρείας προβλέπει περί τα 22 εκατ. ευρώ για το ρεύμα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος εκτινάχθηκε στα 36 εκατ. ευρώ. Για αυτό τον λόγο άλλωστε έλαβε και συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση. Αυξημένα κόστη αντιμετωπίζει και η ΟΣΥ λόγω των ακριβότερων καυσίμων.

Πηγή: Money Review