Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
x

G20: Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, μετά την κρίση που έφερε στις σχέσεις των δύο χωρών η AUKUS.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή στη Ρώμη, πριν από τη σύνοδο της G20, ανακοίνωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν τη συνάντηση, η οποία θα γίνει λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των ηγετών των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των AFP και Reuters.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν αυτοπροσώπως μετά την κρίση που προκλήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η νέα, στρατηγική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η συμφωνία, η επονομαζόμενη AUKUS, προκάλεσε την οργή της Γαλλίας επειδή τορπίλισε τη σύμβαση πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Έκτοτε, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις. Μπάιντεν και Μακρόν έχουν ήδη συνομιλήσει δύο φορές τηλεφωνικά αφότου ξέσπασε η κρίση αυτή, κατά τις ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ, η Γαλλία επιδιώκει να εξασφαλίσει τις ευλογίες των Αμερικανών για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, ενός σχεδίου που παρά τις προσπάθειές της δεν έχει προχωρήσει πραγματικά εδώ και 30 χρόνια.

Συνάντηση Μπάιντεν με Φραγκίσκο και Ντράγκι
Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πάπα Φραγκίσκο καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Ο Σάλιβαν δεν αποκάλυψε με ποιους άλλους ηγέτες ενδέχεται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν ο Αμερικανός πρόεδρος στη Ρώμη ή στη Γλασκώβη όπου θα μεταβεί στη συνέχεια για τη διεθνή σύνοδο COP26 για το κλίμα.

Στη σύνοδο της G20 ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα συζητήσει θέματα όπως οι τιμές της ενέργειας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επισημαίνεται πως οι ηγέτες της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν θα πάνε στη Ρώμη για τη G20.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ