Skip to main content

Γαλάζια επικράτηση αναμένεται στις εκλογές του ΟΕΕ

Στις 15 Δεκεμβρίου οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Ποιοι είναι οι 1.201 υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα, τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Εκλογές σε ένα από τα σημαντικότερα και μαζικότερα επιμελητήρια της χώρας, το Οικονομικό, διεξάγονται την προσεχή Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Συμμετέχουν οκτώ παρατάξεις με συνολικά 1.201 υποψηφίους. Από τις κάλπες της Κυριακής θα αναδειχθούν τα διακόσια μέλη της Συνέλευσης Αντιπροσωπείας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από την οποία θα προκύψει στη συνέχεια το 15μελες διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα, θα εκλεγούν οι 7μελεις διοικήσεις των επιμέρους περιφερειακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας στο οποίο εκπροσωπούνται οι οικονομολόγοι από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Στο μητρώο του ΟΕΕ είναι εγγεγραμμένα περί τα 122.000 μέλη ωστόσο, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον τα ταμειακώς τακτοποιημένα τα οποία ανέρχονται σε περίπου 41.000. Την πρώτη θέση στις εκλογές αναμένεται να κατακτήσει η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων και Συνεργαζόμενοι (ΔΗΚΙΟ-Σ) με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του ΟΕΕ Κώστα Κόλλια και πολιτική αναφορά στη Νέα Δημοκρατία. Η ΔΗΚΙΟ-Σ είχε έρθει πρώτη και στις εκλογές του 2016 με σχεδόν 35%. Ωστόσο, την Κυριακή εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το ποσοστό της καθώς αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν άλλοι συνδυασμοί από τον ίδιο πολιτικό χώρο όπως συνέβη προ τριετίας. Στην παράταξη εντάχθηκαν επίσης στελέχη τα οποία το 2016 είχαν κατέβει στις εκλογές με το συνδυασμό “Δύναμη Οικονομολόγων”.

Ισχυρή παρουσία, με πιθανότατες να διατηρήσει τη δεύτερη θέση έχει η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΔΣΟ) με πολιτική αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής. Πάντως, αρκετά στελέχη της αποχώρησαν και εντάχθηκαν στην παράταξη Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας με αποτέλεσμα να διαγραφούν προ ημέρων από το ΚΙΝΑΛ. Κορμός της παράταξης είναι στελέχη προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ορισμένοι από άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς.

Στις εκλογές μετέχουν επίσης η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) με πολιτική αναφορά στο ΚΚΕ, η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία (ΑΡΣΥΟ) από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, η παράταξη Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί (ΑΙΓΑΙΟ) με στελέχη προερχόμενα κυρίως από τα Δωδεκάννησα, καθώς και οι παρατάξεις Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδος (ΑΚΙΟΕ) και Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζομένων – Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Τα διακόσια μέλη της Συνέλευσης Αντιπροσωπείας θα εκλεγούν εκατό από την Αττική, είκοσι από την Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα ογδόντα από την περιφέρεια.

Στη Θεσσαλονίκη

Πανελλαδικά θα λειτουργήσουν 94 εκλογικά τμήματα εκ των οποίων τα δέκα θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (εννέα στο σχολικό συγκρότημα της Ικτίνου και ένα στην έδρα του ΟΕΕ/ΤΚΜ στην Αριστοτέλους).
Φαβορί για την πρωτιά στο Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας είναι κι εδώ η ΔΗΚΙΟ-Σ η οποία το 2016 είχε συγκεντρώσει το 44% των ψήφων, αλλά τα στελέχη της εκτιμούν ότι αυτή τη φορά, ελλείψει “αντάρτικου” ψηφοδελτίου, θα ξεπεράσει το 50%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΚΜ Νίκος Αντωνάκης δεν θα είναι υποψήφιος καθώς τοποθετήθηκε προ ημερών διοικητής στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος πρόεδρος του τμήματος είναι ο Βασίλης Γεωργιάδης. Στην παράταξη συμμετέχουν επίσης ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Κούπκας ο οποίος το 2016 είχε κατέβει με τη “Δύναμη Οικονομολόγων” και είχε διαγραφεί τότε από τη ΝΔ. Επίσης, ο Κώστας Ταγγίρης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για μια τελευταία θητεία στην κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ.

Υποψήφιος θα είναι άλλος ένας αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Αβαρλής, αλλά με την παράταξη Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας.

Αναλυτικά όλοι οι υποψήφιοι εδώ