Skip to main content

Γαλλία: Ευκαιρία να τερματίσουμε την κλιμάκωση με το Ιράν

Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή τη δραματική αλληλουχία γεγονότων που ζούμε είναι ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτή την κλιμάκωση, τόνισε

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί εκτίμησε σήμερα ότι «πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να ξαναδώσουμε χώρο στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στον απόηχο της παραδοχής πως κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό αεροσκάφος την Τετάρτη στην Τεχεράνη.

«Είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να δώσουμε ξανά χώρο στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η Παρλί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά της για τις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης των Ukraine Airlines International.

«Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή τη δραματική αλληλουχία γεγονότων που ζούμε εδώ και πολλές ημέρες, από το τέλος του 2019, είναι ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτή την κλιμάκωση», συνέχισε η ίδια.

«Αυτό πιστεύω ότι έχει αρχίσει να γίνεται από τις 8 Ιανουαρίου, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στο στρατιωτικό πεδίο», εξήγησε η Παρλί.

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τον διάλογο. Πρέπει να προστατεύσουμε τη συμφωνία της Βιέννης (για τα πυρηνικά) και για αυτό έχουμε ανάγκη την πλήρη συνεργασία των Ιρανών», κατέληξε η Παρλί.