Skip to main content

Γαλλία: Εντάσεις και προσαγωγές στη διαδήλωση των «Κίτρινων Γιλέκων»

Η αστυνομία του Παρισιού εκτιμά ότι από νωρίς σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 95 προσαγωγές, εκ των οποίων 63 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση.

Αισθητά μειωμένη είναι η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών στο σημερινό κάλεσμα των «Κίτρινων Γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής αστυνομίας, γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), στους δρόμους του Παρισιού είχαν συγκεντρωθεί λιγότεροι από 3.000 διαδηλωτές, ενώ σ' όλη τη γαλλική επικράτεια ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται σε 33.500.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, υπήρξαν μικροεντάσεις και επεισόδια περιορισμένης έκτασης και μέχρι αυτή τη στιγμή η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περίπου 60 προσαγωγές, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με τις περίπου 600 προσαγωγές της προηγούμενης εβδομάδας.

Στα Ηλύσια Πεδία έκανε νωρίτερα την εμφάνισή της μια ομάδα από γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen και ήρθε αντιμέτωπη με τις δυνάμεις ασφαλείας σε απόσταση λίγων μέτρων από την προεδρική κατοικία, το Μέγαρο Ηλυσίων.



Την ίδια ώρα, μία 44χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, όπου είχε στηθεί οδόφραγμα από τους διαδηλωτές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων, τραυματίστηκε ένας ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου RT.

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ξεκίνησε με αφορμή τις αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων -ένα μέτρο το οποίο τελικώς ακυρώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο του Παρισιού, πριν από περίπου 15 ημέρες.