Skip to main content

Γαλλία: Συγκρούσεις της αστυνομίας με τα «Κίτρινα Γιλέκα» (video)

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν σε ένα φορτηγό της αστυνομίας, ενώ άλλοι έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Nέες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη λεωφόρο των Ηλυσίων στο Παρίσι σήμερα, 18η ημέρα κινητοποίησης των «Κίτρινων Γιλέκων» που διαδηλώνουν εδώ και τέσσερις μήνες κατά της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης οι διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν σε ένα φορτηγό της αστυνομίας, ενώ άλλοι έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο, όπου χιλιάδες «Κίτρινα Γιλέκα» άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί.

Οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού προκειμένου να διαλύσουν τη διαδήλωση, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το AFP, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων, έγιναν λεηλασίες καταστημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων. Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, φορώντας κουκούλες ή κράνη στο κεφάλι, εκτόξευσαν πλάκες πεζοδρομίου κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Σε 31 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.

«Επαγγελματίες του σπασίματος και των ταραχών εισέδυσαν στις πορείες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Θέλοντας να δείξουν ότι η κινητοποίησή τους παραμένει ανέπαφη, σχεδόν ακριβώς τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του κινήματός τους, που παρουσιάζεται ως ‘απολίτικο’ ή τουλάχιστον ανεξάρτητο από πολιτικά κόμματα και οργανώνεται μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, πολλές φυσιογνωμίες του κινήματος έκαναν λόγο για «αναβίωση της κινητοποίησης» σήμερα.

Απευθύνοντας –όπως ανέφεραν- «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση Μακρόν, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν στο Παρίσι. «Περιμένουμε με ανυπομονησία τους κατοίκους της Τουλούζης, του Μπορντό, της Μασσαλίας, της Ρουέν…» είπε ο Ερίκ Ντρουέ, οδηγός φορτηγού στην περιοχή του Παρισιού, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα ενισχυθούν με υποστηρικτές πού έφθασαν από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία.

Ο Μαξίμ Νικόλ, επίσης εξέχον μέλος των «Κίτρινων Γιλέκων», δήλωσε πως θα είναι μια «αξιομνημόνευτη» ημέρα, «ένα Σαββατοκύριακο από τα πιο σημαντικά, αφότου ξεκίνησε η κινητοποίηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αμφισβητούνται από τα «Κίτρινα Γιλέκα», 28.600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά τη 17η ημέρα κινητοποίησης το περασμένο Σάββατο, έξι φορές λιγότεροι από τους 282.000 που είχαν διαδηλώσει στις 17 Νοεμβρίου, στις αρχές των κινητοποιήσεων.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτραπούν καταστροφές, οι εικόνες των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου. Περίπου 5.000 άνδρες και 6 θωρακισμένα οχήματα βρίσκονται στην πρωτεύουσα, όπου αναμένεται αριθμός διαδηλώσεων , όπως η «Πορεία του αιώνα» για το κλίμα. Διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις, όπως το Μπορντό, το Μονπελιέ και η Λιόν.