Skip to main content

Γαλλία: To Tinder στην υπηρεσία της Δημοκρατίας

Στη Γαλλία πολλοί νέοι ψηφοφόροι αδιαφορούν για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Θα προσπαθήσει όμως να τους μεταπείσει το ...Tinder.

Πάνω από 200 χρόνια έχουν περάσει από τη Γαλλική Επανάσταση και θα έλεγε κανείς ότι η Δημοκρατία στη Γαλλία έχει γνωρίσει καλύτερες μέρες. Ειδικά οι νέοι ψηφοφόροι φαίνεται να αδιαφορούν πλέον για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το περασμένο καλοκαίρι, στις περιφερειακές εκλογές, το ποσοστό αποχής στις ηλικίες 18 έως 25 ετών ξεπέρασε κάθε αρνητική πρόβλεψη, φτάνοντας το 87%. Με άλλα λόγια σχεδόν εννέα στους δέκα νέους ψηφοφόρους δεν θέλησαν καν να εμφανιστούν στο εκλογικό τμήμα.

Αλλά και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2017, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών είχε καταγράψει νέο ρεκόρ αποχής και μάλιστα για το σύνολο των ψηφοφόρων. Στον πρώτο γύρο ούτε το 50% δεν είχε προσέλθει στην κάλπη για να εκλέξει τα νέα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Μέχρι στιγμής τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν βρει λύσεις για να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία των ψηφοφόρων. Τώρα η ΜΚΟ «A voté» («Έχει ψηφίσει») προτείνει μία λύση, σε συνεργασία με το …Tinder, τη γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα γνωριμιών.

«Απαρχαιωμένοι» εκλογικοί κατάλογοι

Ένα σημαντικό πρόβλημα στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ήταν ότι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν καταχωρηθεί στους εκλογικούς καταλόγους με παλαιότερα στοιχεία. Ειδικά η διεύθυνση κατοικίας δεν είχε επικαιροποιηθεί σε πολλούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν στον νέο τόπο κατοικίας τους. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα συχνό στους νέους, οι οποίοι μπορεί να είχαν φύγει από το πατρικό τους σπίτι πριν από χρόνια, αλλά η νέα τους διεύθυνση δεν εμφανιζόταν στους εκλογικούς καταλόγους. Επιστολική ψήφος δεν προβλέπεται.

Στις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τις εκλογές το Tinder θα προσπαθήσει να φέρει στο ...φιλότιμο εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής. Όποιος μπαίνει στο προφίλ του θα βλέπει μία ειδοποίηση που θα λέει: «Αν ετοιμάζεσαι για ραντεβού κοντά στο σπίτι σου, τότε πήγαινε να ψηφίσεις κιόλας κοντά στο σπίτι σου». Η συγκεκριμένη ειδοποίηση θα παραπέμπει με link στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ «A voté», που θα δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την επικαιροποίηση στοιχείων στους εκλογικούς καταλόγους. «Η καταχώρηση λανθασμένων στοιχείων είναι ένα εμπόδιο για τη συμμετοχή στις εκλογές κι εμείς θέλουμε να παραμερίσουμε αυτό το εμπόδιο» δηλώνει ο Ντόριαν Ντρέιγ, ιδρυτικό μέλος της «A voté».

Σε ένα δεύτερο βήμα της καμπάνιας, στο επίκεντρο θα βρίσκονται όχι οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Οι χρήστες του Tinder θα λαμβάνουν μία νέα ειδοποίηση που θα λέει: «Η ψήφος σου μετράει. Μην προδίδεις τις πεποιθήσεις σου». Επιπλέον, η «A voté»  θα τους υπενθυμίζει ότι μπορούν να ψηφίσουν και μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι αν δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν τα στοιχεία τους στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν τουλάχιστον να ειδοποιήσουν τους γονείς τους, ώστε να ψηφίσουν εκείνοι για λογαριασμό τους σε εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στην παλαιότερη διεύθυνσή τους.

«Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την πολιτική»

Ο εκπρόσωπος του Tinder Μπενζαμέν Πουϊγκρενιέ εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχία της καμπάνιας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική έχει αυξηθεί σημαντικά ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν οι ίδιοι στο προφίλ τους. «Τους τελευταίους 12 μήνες η πολιτική εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα ενδιαφέροντα που δηλώνουν τα μέλη μας», επισημαίνει. «Συγκεκριμένα, οι σχετικές αναφορές έχουν αυξηθεί κατά 59%».

Σε πρόσφατη έρευνα το 59% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 30 ετών δηλώνει απρόθυμο να προσέλθει στην κάλπη στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 10 Απριλίου. Αλλά το Tinder δεν καταθέτει τα όπλα. Άλλωστε διαθέτει ήδη εμπειρία από αντίστοιχες κινήσεις ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Μ.Βρετανία και τη Γερμανία. Από την πλευρά της η ΜΚΟ «A voté» πρόκειται να συνεργαστεί και με τον όμιλο Meta, επιστρατεύοντας ένας chatbot που θα παρακινεί χρήστες του WhatsApp να ελέγχουν τα στοιχεία τους στους εκλογικούς καταλόγους. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όλες οι πλατφόρμες αποφεύγουν να εμπλακούν σε οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση ή έστω και να προκαλέσουν σχετικές υποψίες. Όταν η νεολαία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε πρόσφατα στο Tinder σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους, η πλατφόρμα όχι μόνο δεν συμφώνησε, αλλά και απείλησε τους υπεύθυνους ότι θα καταργήσει τον λογαριασμό τους.

Αντρέας Νολ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle