Skip to main content

Γαλλική κριτική για τον Nord Stream 2

Με αφορμή την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, η Γαλλία επαναφέρει τη συζήτηση για τον Nord Stream και αφήνει διακριτικές αιχμές για τη Γερμανία

«Είμαστε υπέρ της εγκατάλειψης του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το έχουμε πει και παλαιότερα», δήλωσε σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο France Inter ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον. Η υπόθεση Ναβάλνι και η καταστολή των διαδηλωτών στη Ρωσία έφερε εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα του αγωγού, αλλά και το θέμα πιθανών κυρώσεων στη Ρωσία από την Ευρώπη. «Έχουμε ήδη επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία - θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε και άλλες, να είμαστε όμως ξεκάθαροι: κάτι τέτοιο δεν αρκεί», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Σχετικά με τον αγωγό που ανήκει στο ρωσικό γίγαντα Gazprom και θα ενώσει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας, ο Κλεμάν Μπον αναγνώρισε ότι «είναι θέμα γερμανικής απόφασης με δεδομένο ότι περνάει από το έδαφός της». Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι «η Γαλλία είχε πάντα τις μεγαλύτερες αμφιβολίες για το έργο αυτό».

«Αγωγός διαφωνίας» στην Ευρώπη ο Nord Stream 2, αφού κατά του έργου είναι και η Πολωνία, ενώ η Αγκελα Μέρκελ στις 21 Ιανουαρίου επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στο έργο. Απομένει τώρα να φανεί, εάν ο Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει την ίδια πολεμική τακτική με τον προκάτοχό του, Ντόναλτ Τραμπ ή όχι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle