Skip to main content

Γαλλικό φρένο στους εξοπλισμούς για Τουρκία

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, που θα μπορούσαν να χρησμιοποιηθούν για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία

«Η Γαλλία αναστέλλει όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία» ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλύ. Η απόφαση ήλθε σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων της Γερμανίας και Ολλανδίας. Με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, αλλά και μέσω Twitter, η υπουργός εξηγεί :

«Εν αναμονή του τερματισμού της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, η Γαλλία αποφάσισε την αναστολή κάθε εξαγωγής πολεμικών υλικών προς την Τουρκία, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών, η Τουρκία παρήγγειλε το 2018 πολεμικό υλικό συνολικής αξίας 45,1 εκατ. ευρώ. Με την ανακοίνωση η Γαλλία επαναλαμβάνει ότι «καταδικάζει κατηγορηματικά την μονομερή επίθεση, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση τις προσπάθειες του παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS, έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και υπονομεύει την ασφάλεια των Ευρωπαίων».

Ως εκ τούτου ζητάει «την άμεση σύγκλιση του Συνασπισμού για να αποφασισθεί από κοινού η συνέχιση των δράσεων σε αυτό το πλαίσιο».

Γαλλο-γερμανικές συνομιλίες κορυφής

Σημειώνουμε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έχει δείπνο το βράδυ της Κυριακής στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του γάλλο-γερμανικού συμβουλίου υπουργών της ερχόμενης Τετάρτης, αλλά και της συνόδου κορυφής που συγκαλείται την επόμενη μέρα. Τουρκία, Brexit και οι εξελίξεις στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα καυτά θέματα της επικαιρότητας που σίγουρα θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle