Skip to main content

Γεννηματά: Η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση κινδυνεύει

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα - Οι βασικές προτάσεις της.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μετά το νέο lockdown συζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με εκπροσώπους Επιμελητηρίων και επαγγελματικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, κατά την τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η κ. Γεννηματά δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ιδιαίτερα μετά το δεύτερο lockdown, η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση κινδυνεύει. Η ύφεση στην οικονομία διογκώνεται, η μείωση των εισοδημάτων μειώνει την κατανάλωση, πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα μέτρα που εξαγγέλλει είναι ανεπαρκή. Πρόσθεσε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η ΝΔ, δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία, απειλεί με πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία τους, και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές. «Από την έκθεση Πισσαρίδη, προκύπτει ότι οι ΜΜΕ δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που ενδιαφέρεται για τους λίγους και ισχυρούς. Αφήνοντας τους αδύνατους στην τύχη τους. Απέκλεισε τη μεγάλη πλειοψηφία από τα προγράμματα ρευστότητας», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και σημείωσε πως «το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να υπάρξουν νέες γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, την βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, το εμπόριο. Ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιβίωσης της μικρομεσαίας επιχείρησης».

«Όλη μας η δράση αποσκοπεί στο να αποτρέψουμε να δημιουργήσει η κρίση νέα αδιέξοδα και να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία», συμπλήρωσε, ενώ διατύπωσε βασικές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που περιλαμβάνουν:

1) Αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το 1,7 δισ. που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει και αυτοαπασχολούμενους δεν επαρκεί. Μείωση στο 50% του ποσού που θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (και στις προηγούμενες).

2) Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

3) Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες. Η αναστολή που ανακοινώνει η κυβέρνηση αφορά μόνο τον Νοέμβριο λες και τον Δεκέμβριο θα είναι όλα κανονικά. Κοροϊδία και εξαπάτηση.

4) Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

5) Αναστολή, για όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση, της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α' κατοικίας. Πάγωμα της πληρωμής επιταγών.

6)Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τους μικρομεσαίους και επίσης ειδικά για την εστίαση και συναφείς κλάδους

7) Μείωση της καταβολής των τελών στους δήμους (για τραπεζοκαθίσματα, πλατείες κλπ).

«Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων μου έθεσαν επίσης θέμα για "κούρεμα" των υποχρεώσεων τους, δεδομένου ότι λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και της καραντίνας, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Το αίτημά τους είναι λογικό και ρεαλιστικό και δεσμεύομαι ότι θα συνεργαστούμε στενά για να καταλήξουμε από κοινού σε μια πρόσφορη και αποτελεσματική λύση», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις μετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας. Επίσης ο αρμόδιος βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης και οι γραμματείς των Τομέων Ανάπτυξης και Μικρομεσαίων του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πόντας και Στέφανος Κομνηνός.