Skip to main content

Εγκαίνια 29ης Agrotica - Γεωργαντάς: Δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα

«Ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας δεν υφίσταται για τη χώρα μας. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υφίσταται ζήτημα επισιτιστικής ασφαλείας στη χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς στην ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της 29ης Agrotica, που διεξάγεται στη ΔΕΘ.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως παρά τη διεθνή κρίση στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ισχυρό δυναμικό υγειούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

"Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή είναι εκείνη που καλύπτει το μέγα θέμα της εποχής που δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφαλείας. Το πρώτο μέλημά μας είναι η παρακολούθηση των εθνικών αποθεμάτων. Ζήτημα επισιτιστικής κρίσης δεν υφίσταται για τη χώρα μας. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά. Σαφώς όμως υπάρχει ζήτημα τιμών το οποίο με κάθε τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων", ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς ανέφερε: "Ξέρουμε πολύ καλά ότι όλοι ότι βιώνουμε μια δύσκολη συγκυρία. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό και αυτό το κάνουμε με κάθε τρόπο. Ο Έλληνας παραγωγός αισθάνεται και θα αισθανθεί ακόμη περισσότερο την παρουσία του κράτους σε κάθε δυνατότητα παρέμβασης χωρίς ποτέ να δίνουμε προσδοκίες που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε μέσα από εθνικούς πόρους και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Στηρίζουμε την παραγωγή, την ανάπτυξη, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Στηρίζουμε την Ελληνική ύπαιθρο, την περιφέρεια, την ελληνική οικονομία".

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση με στοχευμένα μέτρα αλλά και μέσα από τη νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ προσπαθεί να καταστήσει τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

"Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης, η προώθηση των προϊόντων και η επιλογή για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχειρήσεις αποτελούν πολιτικές επιλογές", είπε.

Εγκαινιάζοντας την έναρξη της 29ης Agrotica τόνισε: "Θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί την επανεκκίνηση της εξωστρεφούς δραστηριότητας από το σύνολο των αγροτών".

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε μνεία στα μοναδικά, όπως τα χαρακτήρισε, αγροτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία όπως είπε αποτελούν εθνικό πλούτο και πόλο ανάπτυξης.

Σημείωσε δε ότι το 25% του αγροτικού ΑΕΠ όλης της χώρας παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία.

"Στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, να αναδείξουν τα προϊόντα αυτά σε όλο τον κόσμο. Είμαστε η 1η Περιφέρεια στην αύξηση των εξαγωγών παρά την κρίση".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε: "Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι που όλος ο κόσμος έχει στο μυαλό του την επισιτιστική ασφάλεια. Είναι σημαντικό να έχουμε σχέδιο για να αναπτυχθεί ο κλάδος. Μετά τον πρωτογενή τομέα ακολουθεί η μεταποίηση, οι μεταφορές, η εστίαση, αποτελούν κρίκο σε μια αλυσίδα ανάπτυξης που τονώνει και την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης".

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης επισήμανε: "Η έκθεση γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική παραγωγή με την κρίση της ακρίβειας που ωθεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής να πνίγει τους παραγωγούς. Οφείλουμε να δώσουμε όραμα και να συμβάλουμε στο να δωθούν λύσεις για τον πρωτογενή τομέα".

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.